Play: Dinosaur Island The Boardgame

Dinosaur Island is one of the kickstarter boardgames that I've been excited about for several months. However, I'm a bit pessimistic with its vibrant color and the messy setup of modular boards kinda threw me off. Since I've a had a bit of time to learn and play new game for this coming holiday, I tried my hands on the game via Tabletopia. The half an hour demo video really helps me to understand the gameplay more easily.



There are 5 phases. Research phase: each player use 3 scientists labeled 1, 2 & 3 on the Phase 1 board to either increase DNA (3 basic types & 3 advanced types) by claiming the dice (multiply the scientist level) OR procure dino recipe (herbivore/ small carnivore/ large carnivore using different level of scientist) OR increase DNA storage (pay $2 & increase according to the scientist level) OR pass (collect $2 & reserve the remaining scientist as worker in worker/action phase). Market phase: each player use money on the Phase 2 board to either upgrade their lab (mostly for research & security purpose) OR build attraction (pay the attraction cost plus the market row cost to increase excitement level and more spots for visitors) OR hire specialist (some to gain worker, some helps in other area). Worker/Action phase: this phase is done simultaneously using workers to do actions available in the labs (combine DNA to get advanced DNA/ create dinos to increase excitement level/increase security/increase paddock capacity/gain more money). Park phase: this is when the visitors start coming to your park after all the research, market and lab stuff. The excitement level will determine how many visitors will come to your park and gives you money (except the ever-annoying hooligans, some specialists can mitigate this issue). The visitors then will visit the attractions and dino exhibits, some will stuck in line at the entrance because there's not enough visiting spots. Before those visiting can give you points, you have to check security level versus threat level. Each threat unsecured will make you lose patron and point (the dino eats them!). Finally, Cleanup phase: reset turn order according to the score track, refresh the market and return the workers, scientists and visitors. Game ends when there's only one endgame objective card left, the objective can be claimed anytime when it is fulfilled and will reveal the plot twist! Add attraction VPs plus dino exhibits (multiply) plus leftover money $5 for 1VP.



My first game took me about 2-3 hours to play for both players. At first I thought it would be better if the 3 modular boards were put into 1 big board and Phase 1 - 3 using the same worker placement / action selection mechanism and should be combine into one phase. But after a while I got used to the phases. The red player won 94 vs white player 77 thanks to the maximum number of Allosaurus that gives higher excitement level & VPs although they took a lot of DNAs to create. The problems faced by the red player are minimal number of workers and lack of attractions and dino exhibits which mean less visitor spots. The white player started slow but good in upgrading the labs and build enough attractions for the visitors although a bit lacking in collecting DNAs.



I really love balancing the level of excitement, security and threat! Playing and tinkering with DNAs to create dinosaurs and building distracting attractions was fun too! I love the randomness of DNA dice, the game changers, the plot twists once the end game objectives met & the variety of dino recipe + lab upgrades + attractions + specialists, all combine to create a unique experience every time the game is played. The experience is heighten when playing while listening to atmospheric sound of Jurassic era (you can try https://www.youtube.com/watch?v=-DSW2l7s_Ws or https://www.youtube.com/watch?v=-DSW2l7s_Ws)

Dinosaur Island might not be the perfect dinosaur-themed board game but it is absolutely the best available right now & it does feel like playing Jurassic Park the boardgame, one of the most influential movie during my childhood that made me love archeology and history stuff! Probably gonna get the Deluxe KS Edition to get the extra dino meeples, extra plot twist (hooligans, VIP visitors, extra die), scientist beaker meeples and of course, metal coins!

Top 5 Iklan Raya Tahun 2017

No.1: Iklan Raya TNB 2017 - Dugaan Raya Aida
Iklan ni memang top dan set the tone for other ads to follow. Superb production from cinematography, special effect, sound, script, lighting, acting, everything! Terus rasa tak sabar nak sambut Raya!

No.2: Raya, the Traveloka Way
Taking cue from iklan TNB, iklan traveloka ni memang catchy & on point. Ulang-ulang pun tetap best. The song, the action, color grading, even the destinations mentioned: Bali, Korea & Bangkok are all my favourite spots! Terus rasa nak melancong walaupun duit dah kena pancung.

No.3: UDA - Misi Hari Raya
Yang ni kelakar sebab teringat zaman budak2 kecik dulu gi rumah2 jiran makan kuih (especially almond london, batang buruk, semperit), minum air tin (Sarawak hidang air tin k time raya) pastu dapat duit raya. Muka budak2 ala2 along kutip hutang takleh tahan haha

No.4: Pelaburan Mara - Yatim Piatu di Hari Raya
Iklan ni memang sedih berabis. Sebak rasa di dada. Rasa macam ada lump in throat nak tahan nangis. Pelakon-pelakon pun hebat-hebat belaka. Rasa macam tengok full movie pun ada.

No.5: TM - Keajaiban Ramadan
Jalan cerita iklan TM ni memang menarik. Feeling jugak bila tinggal keseorangan time2 raya ni dan rasa dihargai bila ada orang yang ingat kat kita. Huhu...

p/s: kalau rajin nanti nak tambah jadi Top 10 :)P

Property: Setia Seraya, Presint 15, Putrajaya


Sebelum ni ada post mengenai projek ni: http://adammale.blogspot.my/2016/02/property-setia-putra-residence-presint.html. Baru-baru ni keluar pengumuman ada pelarasan harga baru projek tersebut seperti di bawah, yang mana perbezaan harga memang ketara! Dengan harga sekarang, pasti mudah untuk mencari penyewa kelak dan boleh dijadikan asrama untuk pekerja asing atau sebagai homestay 🙄 :matakeatas:


Pengumuman dari laman CSRU sendiri:

Sukacita kami nak umumkan rasionalisasi harga dengan penurunan harga jualan sehingga 20% untuk kediaman KONDOMINIUM SETIA SERAYA, Presint 15, Putrajaya. 

Bukan itu saja, khusus kepada PENJAWAT AWAM! Kini anda dapat nikmati diskaun sebanyak 25% dengan penjimatan sehingga RM196k di bawah program Civil Servant Reserve Unit (CSRU). 

Pada harga hanya dari RM412k sahaja, kini anda mampu memiliki kediaman kondominium serba mewah di Bandar Putrajaya yang amat berprestij!

10 KELEBIHAN KONDOMINIUM SETIA SERAYA YANG WAJIB ANDA TAHU!
1. Kolam renang bersaiz Olimpik
2. Terdapat Kolam Renang Utama, Kolam Kanak-Kanak dan LADIES Pool!
3. 2 unit parkir kenderaan untuk setiap rumah
4. Sky Garden di Aras 22
5. Hanya 12 unit rumah setiap aras dengan 6 unit lif!
6. 5 minit dari kompleks membeli belah Alamanda Putrajaya
7. 5 minit dari pusat komersial Presint Diplomatik 
8. 5 minit dari Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan
9. 10 minit ke Bangi
10. Bersebelahan dengan Taman Rimba Alam Putrajaya


Lokasi Setia Seraya bersebelahan Dwiputra (klik untuk besarkan gambar). Unit 1 - 5 menghadap kolam renang dan ke arah KL (Presint 14, IOI City Mall) tapi tingkat 15 ke bawah akan terhalang oleh blok B2 Dwiputra, unit 7 - 12 menghadap perumahan Presint 15 dan mungkin sipi-sipi boleh tengok Taman Rimba Alam. Unit 3,6,9 dan 12 dapat limited view (terhalang oleh dinding tepi blok). Dinding unit 3,4,5,9,10 dan 11 berkongsi dengan jiran berbanding Dwiputra yang berasingan dan hanya berkongsi di kawasan yard. (Boleh ke link https://www.google.com.my/maps/@2.9415253,101.716533,566m/data=!3m1!1e3?hl=en untuk cek view)

Type A: 1000sqft




Type B: 1200sqft




Fasiliti Setia Seraya


1) Ladies Pool 2) Lap Pool 3) Pool Deck 4) Pegola 5) Retail/ Cafe 6) Reflexology Track 7) Outdoor Fitness 8) BBQ Area 9) Gym dan Fitness Centre 10) Reading Lounge 11) Hanging Lounge 12) Kids Pool 13) Shade Pavilion 14) Grand Lobby 15) Jogging Track/ Walkway 16) Car Wash Area 17) Playground 18) Entrance Guard House 19) Clubhouse (Nursery, Kindergarten, Retail Space, Surau, Multipurpose Hall, Management Office)

Reviu dan impresi pertama (dan perbandingan dengan Dwiputra):

1. Dari segi kolam renang yang dicanang-canangkan bersaiz Olimpik, I still prefer Dwiputra kerana bentuknya yang unik dan bahagian infinity pool yang lebih panjang untuk residen bersidai berbanding kolam renang Setia Seraya. Ianya memanjang dan kelebaran tampak sempit. Kolam pun diasing-asingkan dan bagi yang bekeluarga menyukarkan untuk memantau anak-anak yang berenang di kolam lain. Gym juga tidak menghadap kolam renang.


2. Dari segi view dari rumah, unit 1 - 5 menghadap kolam renang dan ke arah KL (Presint 14, IOI City Mall) tapi Aras 15 ke bawah akan terhalang oleh blok B2 Dwiputra, unit 7 - 12 menghadap perumahan Presint 15 dan mungkin sipi-sipi boleh tengok Taman Rimba Alam. Unit 3,6,9 dan12 dapat limited view (terhalang oleh dinding tepi blok). Dinding unit 3,4,5,9,10 dan 11 berkongsi dengan jiran terutamanya 4 dan 10 berbanding Dwiputra yang berasingan dan hanya berkongsi di kawasan yard. 




3. Dari segi rekaan bilik, ada ruang makan spesifik kerana ruang dapur sudah diasingkan. ketiga-tiga bilik di satu wing rumah yang sama berbanding Dwiputra di kedua-dua belah wing. Menjadikan bilik 2 dan 3 sama saiz dan agak kecil. Dari segi tingkap, tingkap master bedroom (2 daun sahaja berbanding 3), tandas (2 daun sahaja berbanding 4) dan sliding door (3 daun sahaja dan bukan seluruh dinding) setiap unit lebih kecil berbanding Dwiputra. Lebihnya semua bilik dan balkoni menghadap pemandangan yang sama.

4. Dari segi kelebihan setiap unit, ada interkom untuk pengawal keselamatan hubungi sekiranya ada pelawat (Dwiputra tiada), dibekalkan 2 unit water heater untuk bilik mandi dan point pendingin hawa setiap bilik yang lebih strategik. Pintu fire-rated. Rekaan dapur yang berasingan dengan ruang tamu lebih menarik. Ruang yard lebih besar.

5. Dari segi lif, ada 6 lif (3 lif kiri, 3 lif kanan) berbanding hanya 4 lif di Dwiputra. Setiap aras tempat letak kereta ada akses ke lif berbanding Dwiputra yang ada aras kena naik/turun tangga untuk ke lif.

6. Dari segi lobi, Grand Lobby a la resort, tangga tinggi menuju Facility Deck. Lobi Dwiputra macam hotel dan setiap fasa ada 2 lobi berasingan.


7. Dari segi fasiliti ekstra, Sky Garden lebih best dari Dwiputra, terletak di Aras 22, ada limited rumah Type C (1400 sqft). Bagaimanapun, taman permainan kanak-kanak terletak berasingan di tingkat bawah berbanding Dwiputra yang terletak di Aras 3 dan mudah diakses dari rumah tanpa perlu melintas jalan.


8. Ada 363 unit sahaja berbanding 440 bagi setiap fasa Dwiputra (tidak berkongsi fasiliti). Seperti Dwiputra, lokasinya memang strategik


Availability Unit

Best 2016 Korean Drama

I'm a sucker for dramas based on mythologies, ancient eras, time-travelling & unique concept.

1) Goblin


Star-studded cast, captivating cinematography, mesmerizing music. Movie-like quality. Grim Reaper & Goblin living in the same house. Goblin looking for his bride. My number 1 for 2016 and a must watch! Hero from My Girl & Coffee Prince and supporting heroine from Queen In-hyun's Man.

2) Legend of the Blue Sea


Spiritual successor to My Love from the Star. Mermaids story with some twist. Would be my number 1 for 2016 if not for Goblin.

3) W Two Worlds


Unique concept - webtoon. Haven't started watching it yet but at least unique than others.

4) Love in the Moonlight


Pretty much similar to other K-dramas featuring girls disguised as boys.

5) Moon Lovers: Scarlet Heart Ryeo


Similar to other time-travelling dramas.

6) Doctors


Another medical korean drama. Watch this for Park Shin Hye.

7) Descendants of the Sun


Soldiers, doctors. Watched this till finish because it's popular and the combination of hero & heroine.

Fantastic Beasts & Where To Find Them: Theories & Speculations

I've watched this movie 3 times since its premiere on 16th November so here's some of my theories and speculations.

1) The real reason Newt came to New York is because Albus personally asked him to find Grindewald and maybe to study the Obscurus-linked incidents.
  • The Minister of Magic asked Newt if his reason coming to New York is really to get an Appaloosa Puffskein. Newt also told Jacob that the reason he came to America is to release Frank the Thunderbird in Arizona.



2) Albus gonna asked Newt to Obliviate him using Swooping Evil potion 
  • Obliviate seems to be the central theme of the movie and it even introduce Swooping Evil as the source for powerful Obliviate potion. I think Albus gonna asked Newt to Obliviate him using that potion so that he would forget the death of Ariana and the betrayal of Grindewald and that's also the reason why Albus always talked in riddles during HP period.



2) Newt is studying Obscurus because Albus asked him. Ariana is likely an Obscurus. Obscurus might also be the key to the origin of Voldemort and how he split his soul into 7 parts.
  • We didn't see what happen to Modesty or Chastity, Credence's foster siblings, either of them is likely to be the candidate to host the stolen Obscurus. Grindewald is hiding the Obscurus that Newt got from Sudan. Dunno if Credence really die in the end. Grindewald said "Will we die just a little?"



3) Queenie, a Legillimens is likely to be connected to Salazar Slytherin and Voldemort.
  • Or maybe Luna Lovegood because she acts like one.



5) The Niffler might be hiding important Horcrux candidate in his cute nest.
  • Because he's into shiny things!



6) Douglas the Demiguise might led us to the revelation of Invisibility Cloak.
  • According to the textbook, Demiguise pelts maybe spun to Invisibility Cloaks. Demiguise has invisibility and some sort of divination and probably gonna have some important roles in the next movie. 



7) Other observations:
  • The symbol that Grindewald gave to Credence is the symbol of the Deathly Hallows - Elder Wand, Sorcerer's Stone and Invisibility Cloak.


  • Some foreshadowing stuff that will puzzled the audience when they first watch the movie that only the screenplay writer know such as why would Newt asked Jacob and Queenie not to be predictable when trying to catch Douglas (because he can has some sort of prediction sighting), why Newt's wand permit application was not processed (because it turned into origami rat & fight with other origami rat), when Jacob opened Newt's suitcase the people on the street saw a hippopotamus (it's the Erumpent), why Newt asked Jacob to wear headgear and vest (Erumpent again), why Newt doesn't realized one of the Occamy missing (because one hatched during the bank scene). the Giggle Water was introduced in the opening scene after Grindewald attack.

  • We're gonna meet young Albus, Aberforth & Ariana in the next movie.

  • The sultry jazz song "Blind Pig" during the scene with Gnarlak is penned by JK Rowling herself. I love it!

Let's discuss!