Update Kemalangan Jiwa External + Internal Hard Disk

Masuk hari ketiga Kaizar attempt dan menggunakan kaedah cuba jaya untuk memperoleh kembali my precious data dari 500GB external hard disk. Kerana terlupa untuk save scan information R-Studio hari pertama, Kaizar terpaksa ulang semula proses scan. Semalam gagal kerana mungkin interruption modem yang dibiarkan terpasang untuk update Windows OS dan Nod32 Antivirus.

Bagaikan tikus membaiki labu, lebih teruk lagi apabila internal hard disk pula mengalami kecelakaan. Alkisahnya apabila Kaizar cuba untuk repartition hard disk Kaizar untuk memuatkan data-data yang bakal diselamatkan dari external hard disk itu menggunakan pelbagai metodologi yang terkandung dalam Windows Vista tetapi hampa dan lebih mendukacitakan apabila Kaizar tidak mengendahkan amaran untuk tidak mengubah active partition. Akibatnya, hampir sepuluh kali jika tidak berbelas kali juga Kaizar terpaksa reformat dan reinstall Windows OS semata-mata untuk mendapatkan ruang cakera keras secukupnya. 

Baru hari ini berjaya; partition pertama 30gb untuk Windows XP dan data-data penting yang belum dipindahkan ke dalam external hard disk; partition kedua 270gb untuk data-data yang bakal diselamatkan. 20gb lagi dari 320gb internal hard disk? Dan sekarang sedang menunggu R-Studio untuk mengusaikan kerjanya bagi kali ketiga. Moga-moga tidak terhenti di tengah jalan seperti semalam. Amin. Untung ada HP Pavilion tx2032au, ada juga teman untuk melayari Internet! Alhamdulillah. Jika segalanya berjalan lancar, kaizar akan cuba menerangkan langkah-langkah yang boleh diambil untuk mencegah dan jika sudah terjadi cara-cara mengubati cakera keras yang kemalangan.

I kill my 500GB external hard drive

Headline for today's entry is not a happy one although I'm trying not to. After going back home from Port Dickson, my 500gb external hard drive is now unreadable and corrupted. It's all because I connected it to my friend's PC and his PC keep hanging so I have to pull out my HD USB cable several time without clicking the Safely Remove Hardware button. I also had switch the HD on and off several times in a short period of time. I am now scouring over the forums available in the Internet to seek advice and help for any solution and also downloading several freeware that can recover all my precious data in it before I format it back. It's currently in RAW format.
On the brighter side, I'm trying out a new Facebook game, my most favourite game franchise, Pokemon! For those who have Facebook, do pet my pokemon using this url:
Not only my Pokemon will be loyal to me, you will also get Poke-Bucks for petting it! Currently I'm with Pikachu but after I open up all available Pokemons, I'm going to change it! Maybe Eevee... Hmmm...

Currently I'm addicted to Google Maps. I'm trying my best to pinpoint all my memorable places! But I need my mum's help to pinpoint all the important locations in Brunei. Would certainly get back to her for that. Hehe... Oh how I really fall in love with Google all over again. My Google Maps link click HERE

One more thing, I am now all over places in http://forum.lowyat.net ! You can find me mostly at Celcom Broadband thread, and I'm also hunting out for PSP, Nintendo DS, Nintendo Wii, Nokia N95 8GB, iPod Touch, and iPhone! I have just joining thread on repairing damaged hard drive.

p/s: I'm moving out from Safari browser to Mozilla Firefox 3.0. Next updates: Malay Melodrama and creating new blog for updates on my new novel!

Wadah Perdana SMSS

Mungkin kerana tiba-tiba terdengar berita baru dari SMSS (tentang makhluk-makhluk mata merah paling seksa), atau kerana cuti seminggu yang memberi ruang untuk Kaizar mengenang, lalu terimbas pada zaman persekolahan di SMSS. Kaizar bangga kerana bersekolah di SMSS pada zaman renaisans SMSS, penuh kegemilangan dan keunggulan. SMSS bukan setakat berjaya dalam ragbi seperti dahulunya, malahan pada tahun Kaizar masuk adalah permulaan segala yang terbaik di SMSS. Cikgu Haris, mantan Penolong Kanan Hal Ehwal Murid (PKHEM) adalah orang yang mula-mula memperkenalkan Majlis Makan Beradab, menaikkan mutu dan kualiti majlis-majlis lain. Cikgu Salasiah Maria adalah mentor Kaizar yang membuka ruang untuk membawa nama SMSS dalam Bahas, Pantun, Sajak, Forum dan Pidato bersama-sama kumpulan revolusi, Wadah Perdana.

Bermula pada tahun 1999, membuka lembaran abad ke-21 di SMSS dengan kejayaan demi kejayaan sehingga ke peringkat kebangsaan dalam kelima-lima bidang tersebut. Walaupun pelbagai mehnah dan tribulasi (seperti judul sajak Fadzrul) yang dihadapi, kami kekal kukuh sebagai adik-beradik, walaupun berlainan ibu dan bapa mahupun ketinggian dan keberatan.

Dan sempena memperingati segala kenangan terindah itu, Kaizar ingin membawa kembali semangat jitu yang pernah dimiliki di SMSS suatu masa dahulu dan mengukuhkan azam untuk menuju puncak kejayaan.

Rumahku Syurgaku

Google Maps sebentar: Salah satu rumah di kawasan ini adalah rumahku! Hehe!

p/s: I support Safari web browser! Go Go Apple!

SMSSku Hogwartsku

Tiba-tiba terbaca headline Harian Metro 19 Jun 2008, Sekolah Menengah Sains Selangor sekali lagi masuk news, muka depan pula tu! Ingatkan apa, rupanya ada peristiwa kerasukan besar-besaran di sekolah lama Kaizar! Paling menyeramkan kata salah seorang mangsa sendiri, "...puluhan lembaga hitam bermata merah melayang masuk...". Terbayang pula Hogwarts dalam kisah Harry Potter. Achtung, apa cerita 5 tahun yang dahulu? Boleh singkap kembali?

Kisah dari salah seorang mangsa lain: http://daniellia.blogspot.com

Oleh Mohd Jamilul Anbia Md Denin dan Salman Hamat
anbia@hmetro.com.my
CHERAS: Sebuah sekolah menengah berasrama penuh di sini `huru-hara’ selepas hampir 30 pelajar lelaki dan perempuan diserang histeria apabila tiba-tiba meracau, menjerit serta melukakan diri sendiri dipercayai dirasuk makhluk halus.
Serangan histeria itu dikatakan bermula Isnin lalu apabila seorang pelajar lelaki tingkatan lima di Sekolah Menengah Sains Selangor, Cheras, tidak sedarkan diri dan rebah tanpa diketahui puncanya.
Kejadian itu berjangkit kepada beberapa pelajar lain menyebabkan sesi pembelajaran terganggu.
Seorang mangsa yang hanya mahu dikenali sebagai Mohd, 14, berkata sebaik kejadian itu berlaku, beberapa lagi insiden aneh menyusul dan menyerang pelajar lain.
Menurutnya, dianggarkan hampir 30 pelajar diserang histeria menyebabkan keadaan menjadi huru-hara sejak tiga hari lalu.“Apa yang saya tahu, pelajar pertama yang terkena histeria mula meracau selepas waktu Zuhur sebelum berjangkit kepada pelajar tingkatan lain, termasuk saya.
“Saya sendiri yang ketika itu berada di kelas tiba-tiba berasa lemah badan sebelum ternampak puluhan lembaga hitam bermata merah melayang masuk,” katanya ketika ditemui, semalam.
Dia selepas itu menjadi kaku dan tidak mampu bercakap sepatah perkataan atau meminta tolong.
Mangsa hanya tersedar sejam kemudian selepas dibawa guru ke bilik rawatan di sekolah berkenaan.
Sebaik tersedar, kata Mohd, dia terdengar bisikan suara lelaki di telinga yang memberitahu sekolah terbabit akan huru-hara.
“Saya sendiri tidak pasti siapa yang bercakap kerana ketika itu tubuh saya terlalu lemah dan ketakutan,” katanya.
Menurutnya, guru menghubungi ibu bapanya dan meminta dia dibawa pulang berikutan keadaan di sekolah terbabit kian tidak terkawal.
“Ketika itu ramai pelajar lain turut pengsan, malah ada yang meraung dan menjerit tanpa diketahui bahasa dituturkan.
“Mereka meracau hingga ada yang menyepak dinding serta melukakan diri sendiri. Saya sempat melihat seorang pelajar tingkatan lima berdarah di kaki akibat menendang objek keras di kelas,” katanya.
Dalam kejadian Isnin lalu, katanya, kebanyakan pelajar terpaksa tidur beramai-ramai di surau asrama kerana bimbang gangguan berterusan.
Ketika itu, tokoh agama terkenal, Datuk Haron Din dipanggil datang ke sekolah untuk membantu menghentikan gangguan histeria itu.
“Saya dan pelajar lain yang sedang membaca surah Yasin di surau terkejut apabila seorang pelajar perempuan tiba-tiba bangun dan menjerit.
“Dia yang hilang ingatan berlari ke luar dari surau sebelum dikejar beberapa guru lain. Pelajar itu akhirnya dapat ‘ditangkap’ sebelum diberi rawatan di surau,” katanya.
“Selain terkena rasukan, ada pelajar mengadu tiba-tiba terasa lemah badan tanpa sebab,” katanya.
Selepas tiga hari gangguan terbabit masih tidak menunjukkan tanda berhenti, pihak sekolah menasihatkan ibu bapa membawa pulang anak masing-masing sehingga Ahad ini.
Difahamkan, arahan ‘bercuti’ itu hanya dikenakan kepada pelajar yang terkena histeria dan mengadu lemah badan.
Seorang kakitangan sekolah yang enggan namanya didedahkan, berkata kejadian sama pernah berlaku kira-kira lima tahun lalu.
Menurutnya, serangan itu dipercayai ada kaitan dengan projek pembinaan sebuah sekolah baru yang bersebelahan tapak sekolah menengah itu.
“Ada kemungkinan tempat itu diganggu menyebabkan pelajar sekolah ini menjadi mangsa,” katanya.
Tinjauan Harian Metro semalam mendapati beberapa ibu bapa datang di sekolah terbabit untuk mengambil anak masing-masing.
Sementara itu, jurucakap sekolah itu yang dihubungi, berkata satu laporan berhubung kejadian itu sudah dihantar kepada Bahagian Sekolah Kementerian Pelajaran di Putrajaya untuk tindakan lanjut.
Menurutnya, pihak sekolah sudah mengambil langkah sewajarnya, termasuk mendapatkan khidmat tokoh agama untuk memulihkan keadaan.
Ibu bapa pelajar yang terkena histeria juga dinasihatkan membawa pulang anak masing-masing semalam.

Bring It On

Don't laugh at me but truth be told, I've just watched Bring It On: All Or Nothing movie, for the first time ever! It's the third sequel and I haven't watch the first two movies. Huhu. I plan to keep this a secret but this movie is too good not to be shared in this blog. Luckily my family recorded this HBO movie. Though it's the edited version and not a clean editing job to justify it, but it is still enjoyable nevertheless. Watching an All-American movie while eating pizza never been so good!

The first thing that got my attention is the heroine, the most popular cheerleader ever in the world, It's Hayden Panettiere from Heroes series, "Save the Cheerleader, Save the World!". She's using the same handphone like mine, Nokia 6680 in the movie! Yeay! The IM language (IMYA, OMG, MYSM and there's one girl just spelled out DAMN, LOL). Beyonce's sister, Solange also starred as the Crenshaw Warriors cheerleader captain. And Rihanna! Catfights!

Although there are some part of the movie that feels out of place at times and could be improved more, but this movie deserved to be watched more than once. I'm going to look out for the first Bring It On movie!

Today's Donuts at J.Co with Kaizar

After work, we went to Pavilion, hoping to catch up with any latest movie, maybe Indiana Jones 4 or The Incredible Hulk. Unfortunately, there were no comfortable seats available so off we went to J.Co. Self-photo: Me & My Donuts. Inseparable. (And that hat! Duh!)

Today's menu at J.Co: Glazzy, Al Caponne, Coco Loco, Tiramisu, Miss-T and Copa Banana! Nyum Nyum! (The guy behind me is my friend. What you see is actually his reflection in the mirror, taking my picture!) :P Kudos to you!

Selamat Pengantin Baru Ayon!

Lunch hour tadi, Kaizar & officemate gi kenduri kahwin Ayon (Shift A, Supervisor... eh, perlu ke mention? Hehe) di Bangi. Meriah! Siap ada banner2 lagi. Makanannya pelbagai, tak larat perut den nak jamah semua. Sodap2 plak tuh. Semoga bahagia ke anak cucu cicit piut!

Official wedding site kat sini: Ayon & Faridz Wedding

IT Questions To Be Answered

Hopefully anyone could answer these IT questions for me
1) I've always wanted to install Mac OS into my PC after using it at my office. However, my processor is AMD, not Intel. Any idea besides buying a new rig? Then, I've read about Hackintosh x86. How to install it?
2) I've experienced using Huawei E220 modem for broadband wireless Internet connection but I always get disconnected or the speed dropped after a while that it forced me to reconnect. Is there any software or hardware to strenghten the signal and keep constant connectivity?
3) I have problem with torrent using broadband Internet connection with Thunder aka Xunlei torrent. How can I solved it?
Your help really mean a lot to me! Thanks in advance!

10,000 BC the RPG movie

I know I'm a lil bit too late to watch this movie, heck it's been 3 months since this movie was out! Well, the movie reminds me of Apocalypto directed by Mel Gibson but Apocalypto is a better movie hands down. Both of them are about the merging of civilizations and beliefs in prophecies. Just don't expect this movie to be an epic prehistoric movie because it's not. It is more like an RPG game with totally imaginative settings and events with some strategy elements sprinkled in.

Luckily I'm a gamer and as a gamer we can tolerate the lack of realism in the movie such as snowy mountain, jungle and sandy desert can be travelled in such a short period. The tribe can speak English and even got a translator, a TRANSLATOR! Wow! And the dinosaur-like birds (carnivorous ostriches?) are totally Jurassic Park rip-off, just to pump out more action. The fact that the tribe lives in a snow-covered mountain top without food available except for the last hunt is also just a staging drama. The forced "romance" and the supposedly rousing speeches in the movie were so annoying.

It's cool that the tribes referred the ships as "birds", the originality is there for a moment. Also when they use the North Star as guidance to the head of the "snake". I like the rise of the slave rebellion, the merge of various tribes to fight the evil civilization but I was hoping for a better war tactic. I totally approve when they finally believes "no human is god", it felt evangelical for a while. I thought the "Almighty" character should at least add some twist into the story, like he is actually the hero's father but no explanation given about the character. He just died the way Xerxes in 300 should actually die.

Rather than titled "10,000 BC", this Jurassic Park + 300 movie should be titled "The Hunter" and focusing more on building the character of The Hunter himself. I would suggest kids not to watch this historically inaccurate movie as it will lead them into believing that tamed mammooths built the pyramids.

footnote: D'Leh spelled backward is Held, means Hero in German.

Terpesona, Tertarik dan Terkesima

Siang tadi Kaizar edit program The History Channel siri The Universe tentang Nebula! Betapa terpesonanya Kaizar dengan ciptaan Ilahi yang terlalu indah! Terasa sungguhlah kerdilnya diriku bila mengenangkan kebesaranNya! Allahuakbar! Kini Kaizar menggunakan nebula-nebula indah sebagai wallpaper penghias desktop! (klik gambar di atas untuk wallpaper yang cantik ini)

Dah lama Kaizar tertarik dengan bakat artis Malaysia bernama Elyana terutamanya dalam bidang nyanyian. Single terbaru "Bukannya Satelit" amat unik dan bukan calang-calang orang boleh membawanya. Bayangkan perkataan "satelit", "mengorbit" boleh dibawakan secara komersial di dalam lagu. Lagu-lagu sebelum ini pun luar biasa dan unik, punya alunan nada dan irama tersendiri serta lirik yang semestinya mistikal dan beraura!
Dan Kaizar sedang mencuba-cuba bermain game Neopets. Terkesima sekejap kerana kurang kena dengan selera. Nanti tanyakan dengan Cliff apa yang boleh buat sampai dia addicted dengan game tu.

It's Kung-Food All Over Again

Watched Kungfu Panda last night and laughing all the way with the big, fat Kung-Food Panda antiques. I really dig into Master Oogway's golden quote, "...you are too concerned with what was and what will be. Yesterday is history, Tomorrow is a mystery, But today is a gift, That is why it’s called the present". Very memorable and inspiring indeed! Another one is "One meets his destiny often in the road he takes to avoid it" Wowowow! I found wisdom in an animated movie! Though the "blank Dragon scroll" is a bit predictable but overall, I want to watch it again!1) I will post a pic with my McD Kungfu Panda collectible toys!
2) Haven't watch Indiana Jones IV, my friends said the movie's ending sucks. Just finished watching Superhero Movie TS too. Waiting for What's Happen in Vegas TS.

Broadband War

The ever debatable broadband war. Currently I'm under UMobile flag after trying and testing three broadband provider so far; Maxis, Celcom and UMobile. 2 main reasons:
1) Stability - Constant connectivity unlike Maxis and Celcom always irritatingly dropped the connection or disconnected. Average speed is higher compared to the other two. The most stable to date.
2) Value - The cheapest 3.6mbps broadband provider. After 2 years contract, the RM799 modem is yours, calculatively almost priced at none because you only pay the basic RM78 per month.
Any comment on this? Would love to hear your response.
a) Soon to try Izzi and Digi.
b) Love touch technology - my laptop HP Pavilion, soon-to-own iPhone 3G, and Nintendo DS!

DOTA Level 50!

Nah, ambik kau! DOTA LEVEL 50! Tengok Battle Leaders kat atas. Fuiyo! Giler gempak ntah berapa juta kali diorang battle sesama sendiri. Aku pun kureng dari 1000 medals lagi. Aiyark! Go go chaiyuk Kaizar!


My Heroes Ability Coming to Myspace!

Sweet! Now my favourite online game is coming to myspace, hi5 and bebo! So what it's gonna be? Are we going to use the same hero on all networks?I have passed level 45 in DOTA! Currently looking for serious traders for lightning shard from page 8. My personal thank to Michael Jon, Nakata Cheah and Keng Soon for trading with me!Message my inbox for trade alert!

Spot the Apples

Apples of my eyes - 3 Wadah Perdana Generation Reunite: Long (me), Cik and Ngah. Green, black and white; the best combination of all time. Su was busy with presidential, as always. The most common golden question (literally) brought up in every reunion, "What will we become in the future?" Me? I want to have my own company to back up my children's life.

This month is all about the Big Apple, New York! Sex and the City is finally premiered, bringing back the fabulous four fashionista. Big Apple Donuts & Coffee is now available at my beloved Low Yat Plaza! My favourite? It's hard to pick out the best of the best but definitely any donut with chocolate on it! And I can't hardly wait to buy Apple's iPhone 3G! I went to Machines outlet in Lot 10 and they said the 3G version (original of course) will be available in Malaysia this December! Now that's 3 Apple in very different definition!

p/s: The Spirits is now the 3rd biggest My Heroes Ability group in Facebook! And its default city is NYC, another apple there! Yeay!

Happy Birthday Mom!

Off we went to Pavilion! Happy Birthday Mom! You rawks!