Sharing Interesting Writings on Gaming

I've just read an article about Top 5 Lamest Pokemon from IUP.com, so wanna share it with you readers. I always love Pokemon, Gotta Catch Em All! For full article, CLICK HERE.
5) Unown - The "Gimmick" Pokemon - only good for collections
4) Beautifly - The "Generic Copy" Pokemon - a Butterfree clone
3) Luvdisc - The "Filler Class" Pokemon - an afterthought design
2) Probopass - The "Clever Design Gone Terribly Wrong" Pokemon - ugly evolution of Nosepass, based on Easter Island Moai statues
1) Mr Mime - The "What Were They Thinking" Pokemon - the most bizarre and terrifying Pokemon of them all, like Jynx, the infamous "black-faced" Pokemon.

Another interesting article that grab my attention is about video games addiction. What is the border between hobby and habit? When doing something we enjoy, how much is too much? What I can summarize from the article is that play mechanic foster obsessive behavior and addiction that makes a good game so hard to put down. Addiction is on an individual basis, not the result of a substance or an activity. Addiction happens when it interferes with your social life, psychological life and physical well-being, the inability to effectively balance your life. The article reminds me of my university thesis about the effects of video games on Malaysian teenagers. For the full article, CLICK HERE.

And, a video of an XXX Spore creature. OMG! Who's the creator? Link CLICK HERE

Elven Blood on Facebook

I decided to change my Myspace layout from the simple and clean look to a more generic one, the "public" type of profile layout. I will try to find a new creative layout as soon as possible at least to beat up Zakri's layout (which i made myself too, "steal" to be exact)Somebody invited me into this new Facebook game "Elves Blood", an RPG so I decided to check the game myself. Will this be the new "addictive" game that I'll play religiously? We'll see about that. But it sure does have the "addictive" ingredient, the recharging stamina and life points over time just like My Heroes Ability. There is an Elder Tree where you can trade your blessings to replenish life points, stamina, generate gold or add an NPC party member (a fairy). In the game you are to complete certain quests and for each quest you need certain requirements. The target of the game is to be among the Legendary Elves, be it the Bloodiest (players with the highest level, currently the highest is 72), the Deadliest (players with the most Wins), the Wealthiest (as the title goes, players with the most gold) and the Famous (player with the most party members). I like ranks! For other review on Elven Blood from Cubizens: CLICK HERE
To get through Garden of Eden Maze, you need to go East, North, West, North, East.
To get through
Nidavellir Mines,
1) Map to Sindra, go North, East, North, North, East, East, North
2) Map to Ballor, go North, North, East, North, North

You can check out this two links for Elven Blood maps: Elven Blood Journeys from elvenguide.com and Elven Blood Info. And this is a full map courtesy of elvenguide.com: Elven Blood Journeys (click to enlarge)

I Dreamed Skulls and City Growth

Ever since I started playing Puzzle Quest: Challenge of the Warlords on PSP, all I can see everytime I close my eyes are SKULLS and lot of them! Too addictive!On the other hand, today marked the 1111th citizens for my Kaizar Kingdom! Lovely!

Setelah sekian lama tak update blog...

Maaf ya kerana lama tak update blog (khususnya ucapan ini untuk Achtung yang saban hari setia menanti update) Mungkin kerana rasanya tiada apa-apa yang terlalu menarik untuk diceritakan. Jika ada pun hanya berkaitan game, game dan game. Sekarang sedang gila bermain game PSP, Monster Kingdom Jewel Summoner dan Jewel Quest. (Kedua-duanya Jewel, satu Puzzle RPG seperti Bejeweled, dan satu lagi Turn-based RPG seperti Final Fantasy) Mungkin selepas ni nak mendalami game Disgaea, satu lagi Strategy RPG. Kaizar sememangnya suka game-game RPG kerana mempunyai statistik yang boleh dimanipulasi. Loco Roco dan Patapon pun best gak, game yang berbentuk hiburan muzik. Cuma Burnout Legends dan Tekken dah lama ditinggalkan tapi akan cuba catch-up dari point yang ditinggalkan. Apatah lagi game GTA Vice City dan Liberty City, padahal kedua-dua game inilah yang paling dinanti-nantikan sebelum membeli PSP. Game-game lain di dalam PSP sekarang adalah Wipeout Pure, Ridge Racer (kedua-duanya game racing yang mendapat rating tinggi), Sid Meier's Pirates (sebab game versi PCnya menarik, open-ended yang best), Virtua Tennis 3 (agak kureng tapi mungkin bakal menyukainya kelak jika dieksplorasi lebih terperinci), Final Fantasy Tactics (memerlukan konsentrasi tinggi jadi agak sukar untuk meluangkan masa), Mind Quiz dan Lumines (kedua-duanya game yang agak ringan untuk suka-suka). Dan, ingat nak main game-game PS2 semula...

Kalau PC pula baru selesai muat turun game Spore Creature Creator. Game penuhnya akan datang bulan September, jadi tidak sabar untuk mendapatkannya di S&M (sebelah Kotaraya). Sudah dua tahun rasanya menanti game ini. Selain daripada Spore, game yang dinanti-nantikan adalah The Sims 3 (Wow!) dan GTA IV (Yes! Akhirnya pengumuman rasmi akan keluar versi PC!). Dengarnya SimCity 5 pun akan menyusul. Memang suka main game-game berbentuk simulasi, tak pernah bosan!

Tapi buat sementara waktu, sekarang ketagih bermain game Star Wars Battlefront 1 & 2 (padahal sudah keluar lama dahulu dan dalam simpanan berbulan-bulan lamanya). Game FPS yang paling menarik minat selain daripada Unreal Tournament, Doom 3 dan Half-Life. Selain daripada tu, main game Hellgate London, RPG yang best dari bekas produksi Diablo! Satu lagi game yang ada statistik bombastik! Ingat lepas ni nak belajar main game Galactic Civilizations II (Hehe, game pun bukan sebarang main tau, kena belajar gak baru terer!). Game yang sudah install tapi jarang main ialah The Movies (cuma sempat cipta satu filem pendek setakat ini, tentang hubungan cinta bersegi-segi), Rollercoaster Tycoon 3 (versi pertamanya buat Kaizar tak tidur malam...addictive!), Zoo Tycoon 2 (memerlukan masa untuk belajar selok-belok game ni gak), SimCity 4 (membina bandar kita sendiri memang suatu perkara yang amat melekakan). Kalau ada masa nak main Oblivion, Warhammer 40K, Heroes of Might & Magic, Rise of Nations semula (kalau ada...)

You see, I can talk about games 24/7! Other than that, I've just watched Forgetting Sarah Marshall (Downloaded the unrated version...Yezzar! Baru ada kick!), The Mummy 3 di Pavilion (Mindless entertainment but nevertheless kickass! Walaupun dapat tempat duduk antara yang paling depan...), siri anime Ayashi No Ceres (dah dapat tempat download anime yang paling best...realitylapse!). Kalau masuk Youtube pula sekarang asyik layan MAD TV! Dari PC Fair baru-baru ni pula sekadar membeli external hard drive dengan harga yang boleh tahan murah. Tak sabar Olimpik nak habis! Kebetulan kerja di malam majlis penutupan jadi harap-harap ada celebration di ofis! Yeah! Terkilan juga sebenarnya Lee Chong Wei cuma dapat pingat perak. Semoga bulan September yang akan datang lebih seronok dan mengujakan!

Treasure Hunt Myspace

Ever since Myspace followed Facebook trend by creating applications, one game really caught my attention, it's called Treasure Hunt! I like its simplicity, each time I login my Myspace profile, I'll just check whether there is any new treasure at the Treasure Hunt column and then add it to my Treasure Trove to raise my rank. You can also add the application by clicking this link:

Diari, apa kata hari ini kita membebel?

Argh! Hari kedua cuti tanpa berbuat apa-apa melainkan surf Internet dan bermain game. Currently playing Hellgate London again. Walaupun review kata kureng but for me it's easy and simple. Tak payah pening2 kepala just go mission by mission. I like upgrading and developing character. And aslo exploring. Ingat nak balik rumah family but then malam ni ada function plak kat Cathay Cineplex Damansara, tayangan ekslusif Susuk bersama artis. Kalau tak pergi sayang plak tiket tu, ingat nak kasi kat adik or member tapi tak tau siapa yang nak. Semalam tidur then bangun2 just main game. That's all. What a boring life. Hari ni dah bangun awal dah tapi nak keluar rumahnyer punya lah payah. (Alasannya, hujan tak henti-henti). So, tinggal la esok hari untuk keluar and after that I'm going to be busy with Olympic event. Sekarang dah dekat pukul 7 and I'm still not going anywhere. Maybe sebab kalau keluar pun tak tau nak buat per kut. wait, I need a HAIRCUT ASAP! Most probably gi Sungei Wang coz kat sana banyak kedai gunting rambut and I can get a good hair stylist there. (Rambut dah panjang giler tapi masih takut nak gunting sebab tak nak spoil) So, nak balik rumah family ke tak ni ek? Zakri kata malam ni dia nak gi KL, esok cuti katanya. Entah betul entah tidak. Yang lain-lain semua kerja tinggallah aku terperuk seorang diri dalam rumah membebel dalam blog. Nak tengok THE MUMMY 3 gak! Ke nak beli jer DVD kat S&M sebelah Kotaraya tu ek? PS2 games dah beli dah hari tu, PC Games plak ingat nak beli Mass Effect, review kata game ni bagus. Itu je lah. Nintendo DS and Nintendo Wii kena hold dulu but probably nak beli TV so bleh main PS2. (Kesian PS2 jarang dibelai dengan penuh kasih sayang...) Selalu kalau gi Bukit Bintang confirm naik LRT berhenti kat stesen Hang Tuah then jalan kaki sikit lintas Pudu Jail gi Times Square dulu singgah Borders (Walaupun sekarang dah tak boleh baca free) After that naik bridge gi Lowyat Plaza and naik tingkat paling atas cek2 the latest gadgets. Then masuk Sungei Wang Plaza and cek back issue magazines and sometimes tengok2 jualan murah baju-bajan kat Tingkat 3. Lepas tu ke Lot 10 melalui bridge and cuci mata tengok kedai Machines sebelum ke Pavilion. And after that amek bas ke Kotaraya dan cari DVD best2. Tu jer lah rutin outing kat KL. OK lah, hujan dah nak berhenti. Nak berhenti membebel. Esok la keluar buat haircut, tukar prepaid ke postpaid under my own account. Fin.