Watch: New Moon


In Twilight, vampires arised, in New Moon, werewolves emerged.

Some of the comments I heard about New Moon before watching the movie are that there are lots of talking and less actions in the film. After all, the movie was based on a fantasy-romance novel written by a female writer so I presumed that it is a romantic story in vein with Romeo & Juliet (thus featured in the movie), but with a twist, that is, vampires & werewolves existence as the setting.

The continuity between Twilight and New Moon was kept intact and the mood brought from the first movie was also refreshing so it was easy to plunge yourself into emotional train wrecks throughout the whole movie. And for most part of the movie, it shows that it was truly catered for the MTV generation, with most of the scenes felt like a long music video. The scene where Edward and Bella parted was not good enough, probably because of the acting or the script. I would say that the best part in the movie would be the scene where Jacob revealed himself as a werewolf in front of Bella. We already saw that coming but the timing is good and all. It's just that I felt a little bit annoyed about Bella as she was so selfish and greedy, but that's just script...

Toko buku Gramedia di The Mines!


Sekiranya anda berkesempatan singgah ke The Mines, jangan lupa untuk melawat kedai buku Gramedia Bookstore yang baru sahaja di buka di kompleks membeli-belah tersebut. Toko buku tersebut telah dibuka mulai Oktober yang lalu dan merupakan salah sebuah cawangan PT Gramedia dari Indonesia. Kedainya bersaiz besar, memiliki katalog buku import dan tempatan yang memuaskan serta suasana yang kondusif dan ekslusif. Nampaknya The Mines selepas ini bukan sahaja destinasi untuk membeli DVD games, menonton wayang atau singgah makan, tetapi juga untuk membelek-belek buku-buku terkini. Malahan kedai komputer Challengers di tingkat teratas pun menawarkan harga barangan komputer yang kompetitif dengan Plaza Lowyat! Cuma, untuk membeli pakaian dan DVD movies masih perlu menapak ke Berjaya Times Square di Bukit Bintang!

Happy Birthday November Girls Sis Nisa, Rina & Irah!


Otanjoubi Omedetou! Rina baru sampai dari UIA, Irah baru bangun tidur dan Nisa tak balik dari Shah Alam. May Allah Bless All Of You!

Event: Team Building @ Selesa Beach Resort


Haha! Post yang sudah lama tertunda. 8-11 November yang lepas, separuh daripada division Broadcast Operations & Engineering gi team building kat Selesa Beach Resort PD. Bertolak lebih kurang kol 9 lebih dan sampai kat PD kol 10 lebih. Huiyo, datang2 je disambut dengan paluan kompang kan. Gemuruh tetiba macam pengantin plak.

Sampai-sampai je ada sesi ceramah sampai la dekat kol 4-5 petang camtu baru la leh masuk bilik. Ni lah die bilik untuk tiga hari kitorang kat sane. Selesa ke? OK la, walaupun dua2 plug kat bilik rosak, terpaksa tumpang bilik Eme nak caj handphone. Pastu pemicit paip air pun rosak gak. Kaizar memang tak biasa tidur tempat yang asing so malam2 tu terjaga-jaga gak ar. Yang best bilik ni menghadap kolam renang, so leh intai-intai dari bilik je in case kalau nak terjun dalam pool.

Malam, macam biasa, aktiviti sendiri2 so kitorang gi lepak2 kat pool, beach, tengok orang karaoke kat hall sambil berguru dengan Eme main poker. Memang sifu la Eme.





Ni gambar time da nak balik. Dalam bas dengan Kak Kamilah and Abang Nik. Gambar-gambar naik banana boat tak dapat lagi. Ni pun semua gambar cilok dari belog member2 dan fesbuk. Kekeke... Selamat tinggal PD!

Event: GempakStarz @ Sg Wang!


Oh yeah! Hari ni gi Sg Wang lepak kejap kat Gempak Starz nyer roadshow after makan Prosperity Burger kat McD (teringat kisah Prosperity Burger awal tahun ni dengan Eme...) Best gak ah. Beli satu set siri Helios. Memang diorang jual komik murah2 nyer. Tunggu gak untuk lucky draw, tapi tak dapat. Huhu, siap ada yang dapat dua tiga kali cabutan. Ini tak adil! Bestnyer kalau dapat kasut siap ada lukisan dari kartunis Gempak. Pastu gambar2 sat dengan booth girl kat sane... Kawaii!!

After that aku gi borong abes baju dari bawah sampai atas kat Old Skoll Clothing kat Pavilion. Hasilnya seperti yang tertera dalam gambar bawah, dengan menggunakan konsep "beli terus pakai!" - topi Stussy (ciplak je), baju lengan panjang siap ada nombor 3 kat belakang, suar jeans baru ada logo peace, dan kasut kaler putih, siap dapat tali kasut kaler warna-warni free lagi... So balik rumah try lagi satu baju kaler hijau... Oh ye, ni la pesen rambut terbaru aku yang serba pendek... Orang kate cam nak masuk askar pun ade... Nak buat jadik gambar profail kat fesbuk dan mespes... Lalalala... Thanks to photographer, erazamankini!


Extra Tips for New iPhone 3GS User

A) iPhone won't turn off and stuck at recovery screen
Put it into DFU mode by pressing the Lock and Home buttons simultaneously like in the picture.

B) To restore your PC faster:
1. Download iTunes HERE and iPhone OS 3.1.2 HERE.
2. Open iTunes and connect it to iPhone.
3. Click Shift + Restore button and choose the iPhone OS 3.1.2 package downloaded.
4. After your iPhone restart, activate it using simcard.

C) To change file extension from .zip to .ipa. Original guide HERE.
1. Open folder where you put all downloaded ipa files.
2. Go to Tools > Folder Options > View tab.
3. Uncheck box "Hide extensions for known file types". Click OK.
4. Right-click the zip file and select rename.
5. Delete .zip so the file name will end with .ipa. Hit Enter then just click OK.

D) The best place to get iPhone wallpapers: http://idesigniphone.com/

E) Download the iLounge.com iPod + iPhone Buyer's Guide HERE for complete list of the best apps and accessories for your iPhone!

Kudos to all sources and special thanks to Hanxs from http://forum.lowyat.net for helping me out a lot! And to Zul to for adding info!

Step-By-Step Guide for New iPhone 3GS 3.1.2 User

So you got your new iPhone 3GS 3.1.2 from Maxis, what do you do next?

A) Jailbreak with Blackra1n RC3. Original guide HERE, or follow this easy steps.
1. Download blackra1n RC3 HERE. Choose whether you are using Windows or Mac

2. Connect iPhone to PC and close iTunes. Run blackra1n software. If you are using Windows Vista or 7, enable "Windows XP Compatibility" from "Properties" tab.
3. Click "make it rain". Let the software do everything for you.

4. After your iPhone restart, run "blackra1n" app and install Rock.

5. Run the Rock app and let it updated.


B) Download iPhone PC Suite 2.6 HERE. This software is better than iTunes to install downloaded apps, and manage everything else. If you get language other than English, look into folder "C:\Program Files\NetDragon\91 Mobile\iPhone\LangPacks" and delete files other than "en-US.lang". Connect to iPhone and install Phonedaemon. Original guide HERE.


C) Download cracked apps HERE. This is the best website to download cracked ipa files.

Watch: 2012


(exactly like in my dream, it's raining fire!)
Watching 2012 is like riding a roller coaster. Forget whoever acted in the film (John Cusack who?), or the family-oriented issue that follows, this film is best watched for the grand scale of catastrophe and disaster. Starting with driving away from the earthquake in LA, and later on a plane, running from volcanic eruptions in Yellowstone, piloting a plane away from acid rain and finally surviving the tsunami on the new millennium version of Noah's ark. Several famous landmarks were destroyed in the movies: St Peter's Basilica in Vatican City, White House Washington DC by an aircraft carrier US Kennedy, Eiffel Tower, Christ statue in Rio de Janeiro, Kaabah was shown earlier but was not destroyed due to religious sensitive sentiment.

The director Ronald Emmerich was famous for his apocalyptic movies like Independence Day and The Day After Tomorrow. And this time he took the Mayan prophecy and combined it with the story of The Flood. Every characters that were introduced in the first part of the movie played major roles in helping the hero of the story. The deejay who loves apocalypse, the Tibetan monk, the boxer-lover billionaire, the Indian geologist, and even the US president, all were important to ensure the survival of the hero.

Oh, by the way, to fully enjoyed the movie, leave your rationality behind while watching it. You don't want to be spoiled by your reality judgment and how absurd the way the hero and his family could survived all the things God threw at them.

p/s: Watched Jennifer's Body. Totally Twilight-wannabe, I fell asleep halfway into of the movie. Lots of sex involved, not scary enough but the plot was just okay. Revenge was so sweet in the ending. And Pandorum, the ending was so worth it. You'll get confused at the beginning but the revelation of who really was the protagonist was good. Gamer - great action, great idea. The movie was made in gamer's perspective and  camera work. Zombieland proofed that 2008 is really the year of zombie awakening!

Next: James Cameron's Avatar, Twilight New Moon

Watch: Gossip Girl Ep 5 - 9


O.M.3!!! There's so much to like about the latest season of Gossip Girl! At first I thought that Serena and Blair is doomed to be irrelevant forever but the latest episode proved me wrong! The dynamic duo is back with a vengeance! And so is the new ruler of Upper East Side, Queen J! We'll see how Eric and Kira the frog queen try to take her down! Next episode: Lady Gaga!

Read: Pendeta Gua Khayalan (Bahagian II)

Akhirnya Kaizar berjaya menyelesaikan bacaan buku Pendeta Gua Khayalan karya Masdalifadzlie M. Saaid. Bukunya tidaklah tebal tetapi kerana asakan jadual waktu bekerja, bacaan menjadi agak perlahan.

Sinopsis: Setelah Lang Surya berguru dengan Pendeta Musang Tunggal dan dihalau ibunya, Lang Surya menuju ke Kota Indera Sura dengan menumpang Rimau Seru. Bagaimanapun di Kota Indera Sura, Lang Surya dituduh penyeluk saku dan dibicarakan oleh Waizuri Rengga Api. Waizuri tersebut yang mengenali ayahnya Lang Merah kemudiannya menasihatkan Lang Surya yang terlepas dari tuduhan sebelumnya untuk bertemu Pendeta Repati dari Gua Khayalan di Banjaran Tujupuri yang terletak di Kota Indera Nila dan juga menemui Panglima Kala Gurun di Kota Indera Puspa. Rimau Seru pula diperdayakan oleh Lebah Kota untuk mendapatkan Pedang Chedra, teman Pedang Luka. Dengan bantuan Lang Surya dan Cempaka Suri, Rimau Seru berjaya mendapatkan kembali kedua-dua pedang tersebut dan mereka bertiga kemudiannya melarikan diri dengan menaiki perahu. Di hujung cerita, perahu mereka bertiga karam di lautan.

Adegan paling menarik sekali dalam buku ini semestinya ketika Cempaka Suri tiba-tiba datang membantu Rimau Seru dan Lang Surya dalam perlawanan di pelabuhan Kota Indera Nila dengan bantuan Sang Geroda. Daya visual penulis telah membuatkan adegan ini menjadi sangat mengujakan. Boleh dikatakan bahawa ini adalah adegan yang dinanti-nantikan dan merupakan titik penggabungan ketiga-tiga watak utama.

Bab-bab seterusnya semakin mudah untuk dicerna oleh pembaca dengan pengolahan bahasa yang lebih dekat di hati biarpun masih sedikit bersisa di antara beberapa adegan. Secara keseluruhannya, bagi yang menggemari buku-buku fantasi Melayu, dapatkan buku ini kerana ianya berkualiti dan menarik untuk dibaca. Nantikan juga kesinambungannya dalam buku kedua trilogi Kembara Lang Surya (dahulunya Hikayat Lang Surya dan Kronika Lang Surya)

Read: Pendeta Gua Khayalan (Bahagian I)


Kaizar masih lagi dalam pembacaan novel pertama daripada trilogi Kembara Lang Surya bertajuk "Pendeta Gua Khayalan" yang dibeli di MPH beberapa hari yang lepas. Apa yang menarik perhatian Kaizar untuk membeli buku tersebut adalah kerana ianya karya yang berunsurkan heroisme Melayu ditambah lagi dengan "Mentera Pelaris" dari Ahmad Patria Abdullah yang dahulunya popular dengan Saga Artakusiad. Ingin sekali membeli Saga Artakusiad namun entah di mana boleh beroleh siri penuhnya.

Setakat pembacaan Kaizar sehingga bab ke-8, Lang Surya telah bertemu Cempaka Suri dalam dunia mimpi realiti dan kemudiannya berguru dengan Pendeta Musang Tunggal serta memperoleh Sang Geroda dan Lok Bisa. Turut diperkenalkan watak Rimau Seru yang telah membunuh gurunya sendiri. Di hujung bab 8, Lang Surya telah dihalau oleh ibunya sendiri yang tidak mengenali dirinya yang telah dewasa hanya dalam masa sepuluh hari yang menyamai sepuluh tahun dalam tempoh perguruannya dengan Pendeta Musang Tunggal.

Pendeta Gua Khayalan boleh sahaja disasarkan kepada golongan umum untuk dibaca jika bukan kerana bahasa yang digunakan menjarakkan pembaca dengan karya tersebut dan mengecilkan populasi yang membacanya. Bahasa yang digunakan bercampur baur antara bahasa moden dan bahasa Melayu klasik serta tidak keberatan jika dikatakan amat melewah-lewah. Walaupun ini boleh menjadi batu penghalang untuk menyelesaikan pembacaan, namun jalan cerita yang mantap tetap menarik Kaizar untuk terus membaca. Cuma kadang-kala di tengah-tengah adegan yang penting, penulis "masuk campur" untuk menerangkan sesuatu perkara. Mungkin ini adalah gaya penulisan yang tersendiri tetapi dirasakan jika tidak ada, akan dapat menambahkan unjuran emosi ketika membaca.

Kaizar tertarik dengan ketelitian penulis dalam mencirikan sesuatu perkara yang berunsurkan Melayu. Jika lebih diperincikan Pustaka Negeri akan dapat menambah perisa dalam penceritaan. Mungkin jika digantikan perkataan "buku" dengan "kitab" atau "naskhah" atau "kalam" atau mana-mana perkataan yang dirasa lebih sesuai serta diperhalusi penerangan tentang jenis buku yang boleh diperoleh dalam Pustaka Negeri akan menambahkan keaslian karya.

Terdapat beberapa adegan yang dirasakan hilang. Paling ketara adalah perjalanan di antara Lang Surya berpisah dengan Pendeta Musang Tunggal dan kemudiannya bertemu semula dengan ibunya.

...Pendeta Musang Tunggal dan Gunung serentak membalas dengan gelengan kepala.


Benar, namun Lang Surya masih bertemankan sangsi hinggalah dia tiba di hadapan laman rumahnya...


Di mana hilangnya magis Pendeta Musang Tunggal yang membolehkan Lang Surya keluar dari kawasan hutan belantara di bawah lindungannya? Ada juga beberapa unsur yang boleh mengelirukan pembaca tentang keaslian dunia Melayu yang cuba dipaparkan oleh penulis. Bagaimana boleh salji turun di Indera Kawi? Unsur salji tersebut agak asing bagi dunia Melayu dan mungkin sahaja jika digantikan dengan gurun atau padang pasir lebih sesuai dengan "setting" yang berunsurkan keMelayuan. Perkataan"magis" yang digunakan untuk menerangkan kuasa yang dimiliki oleh Pendeta Musang Tunggal juga mungkin sahaja boleh digantikan dengan perkataan yang lebih Melayu misalnya "hikmat". Satu lagi, mengapa digunakan perkataan "Khayalan" semata-mata kerana perkataan  tersebut dilihat boleh melemahkan kekuatan karya...

Kekuatan buku "Pendeta Gua Musang" ini adalah pada jalan ceritanya yang menarik dan ini membuatkan Kaizar untuk meneruskan pembacaan. Kaizar akan menyambung kembali review ini setelah selesai mebaca kesemua 19 bab "Pendeta Gua Khayalan".

Untuk memperoleh maklumat terus dari penulis "Pendeta Gua Khayalan", lawati blog beliau di http://inderawangsa.blogspot.com

Britney "3" Music Video Review


Britney Spears' music video "3" premiered last night! So, love it or leave it? Well, for me it doesn't break any new grounds. It's not provocative and lack of creativity, looks like it has been done before, perhaps in Britney's old songs or Beyonce or Pussycat Dolls. Most of the video consists of Britney touching her face and all. There's no slick dance moves to talk about, she just swaying from side to side and doing suggestive moves towards her co-dancers. Even the earlier part of the video promoting her latest perfume "Fantasy" is exactly like in "Circus" music video. She could do better than this. Even Madonna in her 30s can still do killing moves. I think fan-made music video below is far more interesting and fun to watch. Hopefully, for her next single, "Monster" she would up the ante!