Read: Bingkisan Pembacaan "Yuda di Padang Maya"

Status-status Facebook sepanjang Kaizar membaca buku "Yuda di Padang Maya"

Bacaan seterusnya: Yuda di Padang Maya karya Xarine terbitan Jemari Seni. Judul memang kencang habis, kulit buku ada pengaruh Hallelujah Hanging Mountain dalam cerita Avatar. Buka sahaja balutan lutsinar, bau bukunya mengingatkan bau buku rujukan baru sewaktu sekolah menengah, siap dengan penanda buku yang menggembirakan dan gaya bahasanya macam boleh tahan. Teruskan membaca...

...selesai membaca dua prolog buku "Yuda di Padang Maya". prolog pertama di alam jin sangat terhibur dengan debat antara Munsyi' dan Siluma, masing-masing dari kaum Alfrit dan jin. prolog kedua di alam manusia, mula-mula baca kelakar sebab si suami takut isteri tapi bila baca penghujungnya, terus seram-sejuk! prolog yang menarik...

...baru membaca beberapa bab buku "Yuda di Padang Maya", memang tak kering gusi dibuatnya, setiap bab diselit dengan lawak-lawak spontan. juga dapat mengaitkan dengan diri sendiri kerana kehidupan berasrama. ada sesetengah babak seperti siri tamar jalis "bercakap dengan jin". bahasa yang digunakan adalah bahasa pasar, yang biasanya hanya diterbitkan oleh fajar pakeer dan jemari seni...

...masih lagi menyambung bacaan "Yuda di Padang Maya". ternyata memang best! rugi kalau tak baca! saspen demi saspen terus menyerang sistem saraf. meremang bulu roma membaca lebih-lebih lagi waktu malam. adakala diselit dengan lawak santai yang memang menjadi. pada mulanya menyangka novel ini fiksyen fantasi sealiran dengan saga artakusiad, rupanya lebih kepada cerita alam mistik...

...aku tamatkan dahulu bacaan Yuda di Padang Maya dengan penghabisan bahagian 1: Alam Manusia untuk memberi peluang kepada mata dan akalku direhatkan. memang cerita yang best cuma ada terkeluar perkataan "BS" satu yang aku kurang senang. walaupun bahasa bercampur-aduk antara malay dan english, tapi tidak membenarkan carutan, tambahan lagi buku ini ada unsur-unsur islamik...

...bersantai sambil membaca "Yuda di Padang Maya" Aku rasa dah jadi macam pegawai promosi buku ni plak dari semalam asyik publish status baca buku ni. Tapi buku ni memang best. Sape yang tak beli, please please beli, kalau tak pun pinjam member, paling tidak, duduk kat mana2 kedai buku dan baca. Confirm korang memang gelak tak henti-henti, terpesona. Menyambung bacaan bahagian 2: Alam Jin...

...entah apa bahan bacaan penulis Yuda di Padang Maya, alam jin yang dicipta olehnya boleh dikatakan tidak pernah diungkapkan oleh novelis-novelis lain. kadangkala pembacaan diselitkan dengan sesi kuliah yang panjang berjela tapi menarik dan tidak membosankan sehingga perlu dibaca beberapa kali sebelum dapat dihuraikan oleh logik akal. terbaik! tapi ketemu lagi perkataan BS kedua :( ...

...sedang menangisi kematian salah seorang watak dalam buku Yuda di Padang Maya. cerita persahabatan yang memang menyentuh hati. teknik flashback demi flashback yang berkesan...

...tamat bacaan Yuda di Padang Maya dalam tempoh 24 jam! Masa untuk memulakan bacaan lain pula...

Bingkisan dari penulis sendiri di SINI, SINI, SINI dan SINI
"Penulisan saya kali ini sedikit berlainan daripada BBKS. Novel kali ini ditulis dengan 'fast pace', dalam kiraan minit, jam dan hari. Unsur saspens akan membuatkan anda sukar bernafas. Dan gelagat yang kelakar akan imbangi ketegangan anda. InsyaAllah, hasil ini yang terbaik pernah saya tulis, dan ia sebuah novel yang cukup lengkap. Jumpa di PWTC nanti ya untuk kita bercerita lebih lanjut "

Bingkisan dari yang sudah membaca:
"Weh, gila kau. Kau tulis tu. Kau betul-betul pergi ke dunia jin ke? Real sial." - Trey.
"Yang ni betul-betul misteri..Kalau baca agaknya tak boleh lena malam" - Tirana

Reviu penuh oleh Kaizar: http://adammale.blogspot.com/2010/03/read-yuda-di-padang-maya-xarine.html

No comments:

Post a Comment