Baca: Buku-buku Fixi - Zombijaya, Invasi, Licik & Dosa.

Semenjak rajin dengan facebook, aku sudah malas menulis reviu panjang untuk blog. Jadi reviu-reviu buku Fixi kusimpulkan dalam status pendek facebook dan dikumpulkan dalam satu entri blog :)

1) Buku pertama yang memang sudah lama kuintai di rak toko-toko buku adalah Zombijaya. Malahan semasa mula-mula mendapat tahu buku tersebut bakal keluar, lebih tepat lagi semasa kulit bukunya masih belum ditentukan mana satu antara banyak pilihan yang cantik-cantik belaka, aku sudah memasang niat untuk membacanya. Lebih-lebih lagi tentang zombi, one of my favourite immortal creatures (The Walking Dead my fav TV series dan Left 4 Dead my fav video game) Akhirnya semasa harijadiku yang ke-15 (ya, aku masih semuda itu ;)P) Zombijaya dan Invasi kubeli sebagai hadiah untuk diri sendiri! April, bulan kembali ke akar-umbi! Hasilnya, this is the short review:

Zombijaya - Adib Zaini

Usai membaca "Zombijaya", sebuah novel pop culture oleh Adib Zaini. "The Walking Dead" versi 1Malaysia, ditambah dengan perencah one of my favourite zombie game "Left 4 Dead" (also mentioned on page 207). Zombi Kampung Pisang? Each character punya personaliti tersendiri dan setiap kematian memberi kesan. Cuma di page 211 ilustrasi menutupi sebahagian teks. Garapan plot ditambah scene flashback sangat mengujakan. I wish for another sequel sebab nak tau (1) Kenapa Nipis tak turn into zombi walaupun dah kena gigit? (2) Kalau Ana jadi zombi sebab main dengan Alif, kenapa Kamarul tak jadi zombi walaupun dah main dengan Ana? (3) Siapa lelaki berambut panjang, berpenutup mata macam lanun dan bermotosikal di hujung cerita? The initial source of the zombie outbreak?

‎"Adakah matlamat 1Malaysia hanya akan tercapai apabila seluruh negara menjadi zombi?" PLUS: novel ni sedang difilemkan. tajuk: KL ZOMBI. NEXT READING: INVASI!

2) Seperti Zombijaya, alien is also one of my favourite out-of-this-world creature. Dan invasi memang ada acuan sama dengan Zombijaya yang ku suka, tentang negara ini ditawan oleh makhluk-makhluk pelik! So, the review...
 
Invasi - Raja Faisal

Usai membaca "Invasi" a Fixi novel by Raja Faisal. Kisah aliennya kurang menyengat berbanding kisah zombi dalam Zombijaya tetapi tetap menarik untuk dibaca sehingga habis. (Cue War of the World, The Day The Earth Stood Still & Independence Day) Jika Zombijaya dengan teori konspirasinya di Putrajaya, Invasi pula berteori konspirasi di Menara Berkembar KLCC. Kumpulan alien Penceroboh yang terdiri daripada Penggempur, Peninjau dan Pengamuk yang menceroboh melalui Portal boleh sahaja digantikan dengan watak negara musuh. Pertemuan Bayani dengan ibu dan kekasih lamanya yang akhirnya menjadi isterinya sehinggalah menjadi musuh dalam selimut. B-Sevens: Bayani, Anwar, Ika, Ajak, Achet, Jo, Nora, Pakcik-Prof Halim forever! Godspeed! Maksud nama Bayani = "penjelasan" atau "keterangan".

3) Licik. Pertama kali tahu bila Ateh cerita padaku dia sudah ada published novel. Wah, bestnya! Terus jadi mesti-beli dan mesti-dapat-autograf-penulisnya! Congrats sekali lagi Ateh!

Licik - Sham Hashim & Julie Anne

LICIK - Sebuah Novel Sham Hashim & Julie Anne yeay dah habis baca! fitting ending. interesting episodic conning side stories. penulis memang banyak buat research for this novel. wish to know more about mahadi! (spoiler alert: last paragraph page 94!)

4) Uuuuu.... membaca sinopsisnya dan melihat muka depannya pun sudah menimbulkan intrigue apatah lagi keinginan untuk membacanya membuak-buak. Bab-bab di permulaan sedikit lambat untuk pick-up tapi bila dah sampai pertengahan cerita, memang laju meluncur macam kereta lumba apatah lagi penamat ceritanya. Rasa cam first time menitis airmata baca novel (Menitis je ye...) Sangat emotional.

Dosa - Nuril Basri

Aku, Malaikat-Juga-Tahu sudah usai bergelumang dengan Dosa. Endingnya terlalu pantas berlaku, tanpa sedar airmata sudah bertakung! Bakal merindui yang amat sama Paris! Aku benci Iwenk, dan lebih benci Mulyono celaka. TQ wapak Ustaz Usman, tintus rugi 25 jutaku! Oskar sgt kewl, let's bromance! TQ Paris for the experience, for everything!

5 comments:

  1. TQ! "Bayani" dalam Bahasa Tagalog bermaksud 'hero.'
    Identiti lelaki di hujung ZOMBIJAYA: Siapakah lelaki yang ditinggalkan oleh rakan2 nya di bangunan yang terbakar?

    ReplyDelete
  2. laa, bahasa tagalog ke. mati2 cari dalam bahasa arab (gugel je kehkeh) lelaki geng jahat ke rupenye. nak kena baca balik part tu. buku tengah kene pinjam member

    ReplyDelete
  3. Lelaki yg berpenutup mata tu.. kawan dorang yg tercedera.. yg diaorang tiggalkn lepas bangunan terbakar. Mamat gay tu.

    ReplyDelete