Error 3194 - Recovery Mode - Redsn0w

For days, I've been trying to update/restore my iPad but iTunes kept getting this error 3194. And I can't switched on my iPad anymore because it stuck in recovery mode.


I've tried fixing the hosts file to no avail. I nearly restore & update my iPad to iOS 8.1.2 which is not yet able to jailbreak. Luckily I remembered that redsn0w can fix the recovery mode problem.


Gonna try updating my iPad, then jailbreak it with evasi0n7 (up to iOS 7.0.6) or Pangu (iOS 8.0 to 8.1) so that I can install some latest boardgames.

Monorel Putrajaya

Monorel Putrajaya atau Putrajaya Monorail merupakan sebuah monorel di Putrajaya yang sedang dalam pembinaan. Pada asalnya Putrajaya dirancangkan untuk mempunyai sebuah sistem aliran ringan, malah terowong untuk sistem ini telah dijalankan, tetapi selepas rancangan ditukar, rancangan monorel terpilih. Monorel ini dicadangkan mempunyai dua aliran - satu sepanjang 12 km dengan 17 buah stesen, satu lagi sepanjang 6 km dengan 6 buah stesen. Pembinaan ini terhenti pada tahun 2004, dan mungkin akan diteruskan selagi bandar ini bertambah bilangan penduduk. Monorel ini akan termasuk Monorail Suspension Bridge, kini masih belum siap, dan Jambatan Putra. Jambatan ini akan bersambung dengan stesen ERL Cyberjaya/Putrajaya. Kos projek ini adalah sebanyak RM400 juta (sumber: http://ms.wikipedia.org/wiki/Monorel_Putrajaya dan http://ww1.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2004&dt=0609&pub=Utusan_Express&sec=Home_News&pg=hn_06.htm)


Berdasarkan Rancangan Pembangunan Rel Bandar oleh SPAD bulan Jun 2013, pertumbuhan penduduk Putrajaya dari tahun 2000 ke 2010 meningkat 815%. Kalau ikutkan laporan tu, disasarkan tahun 2016 nak mula bina monorel Putrajaya sampai tahun 2020, sama siap dengan KVMRT2 (sumber: http://www.spad.gov.my/sites/default/files/2_urdp_gklkv_bm_june_2013.pdf dan http://www.mymrt.com.my/cms/upload_files/report/report_download_000032.pdf)

"The KL monorail extension should be considered by 2016 to enable it to tie in with development proposals along  the  corridor. The  proposed  corridor  will  be  subject  to  viability  in  terms  of  travel  demand  and feasibility. Similarly  the  completion  of  the  Putrajaya  Monorail  to  provide  greater  connectivity  between the city and the Putrajaya Sentral Station should be investigated for viability in relation to demands. The timing will be dependent on the local needs for the link to be constructed."



Perancangan stesen-stesen monorel Putrajaya:


  


Antara keratan akhbar berhubung monorel Putrajaya:
 






SURVEY: Adakah anda bersetuju Monorel Putrajaya dibangunkan?

Impak KV MRT Line 2 & Property Putrajaya

Laporan Semasa Projek KVMRT (penuh gambar dan dramatik katanya)

"Proximity to MRT stations has always been a key selling point for residential projects, say analysts, and growing reliance on public transport could see that factor going higher on a buyer's list of criteria."



Projek Klang Valley Mass Rapid Transit (KVMRT) Fasa 1: Sungai Buloh - Kajang (Laluan Biru - 51km) mula pembinaan pada bulan Julai 2011 dan disasarkan siap pada tahun 2016. Setakat ni dah lebih 50% siap.


Projek MRT Fasa 2: Sungai Buloh - Serdang - Putrajaya (Laluan Merah - 59.5km) disasarkan mula pembinaan pada bulan November 2015 dan siap dalam tahun 2020. (Sumber: http://www.mstar.com.my/berita/berita-semasa/2014/12/03/mrt-line-2/ dan http://en.wikipedia.org/wiki/MRT_Sungai_Buloh-Serdang-Putrajaya_Line)


(Hotspot perancangan PR1MA)





Kalau ikut plan asal, KVMRT2 akan berhenti kat Presint 14, Putrajaya (Sangat dekat dengan Dwiputra Residence, siap ada Terminal Park & Ride LRT kalau ikut map master plan kat atas, boleh rujuk kat PJH untuk map yang lebih jelas) Tapi berdasarkan artikel akhbar The Star bulan Disember 2014 (dan maklumat dari PJH dan SPAD) hentian terakhir ditukar ke Putrajaya Sentral seperti map rasmi yang dikemaskini oleh SPAD bulan Disember 2014.
(KVMRT Line 1 Map)







Tapi kalau berdasarkan greater plan peta transit rel Lembah Klang di bawah, mungkin akan ada monorel dari Presint 14 (dan semestinya melalui Presint 15 betul-betul depan Dwiputra Residence) yang berhubung ke setiap pejabat Kerajaan dan kompleks membeli-belah (Alamanda dan IOI City Mall maybe?) hinggalah ke Putrajaya Sentral, membawa maksud better connectivity dan kenaikan harga rumah berdekatan di Putrajaya.


BEFORE:

AFTER

Kajian turut dilakukan oleh Maybank ke atas sektor pembangunan sekitar pembinaan KVMRT, termasuklah Dwiputra Residence Presint 15 Putrajaya oleh SP Setia. Kalau ikut kajian tu, projek Dwiputra Residence memang akan benefit daripada KVMRT2 ni, cuma demand tak seperti KVMRT1 sebab faktor affordability, interest rate naik, implementasi GST, mortgage rule yang lebih tegas. Kenaikan harga lebih kurang RM100 ribu Dwiputra ni pun sebab KVMRT2 ni lah. (Sumber: http://research.maybank-ib.com/pdf/documentrg/MY_Property_Sector_SU_050914a_5379.pdf)




(Source: http://www.theedgeproperty.com/news-a-views/12971-hot-spots-along-mrt-line-2.html)

Sebagai rujukan, bagi yang bekerja di sekitar Lembah Klang, membeli rumah di kawasan Lembah Klang lebih memberikan keuntungan jangka panjang berbanding di luar kawasan. (Sumber: http://kvmrt.info/why-buy-at-klang-valley/)


Latest speculation from http://www.ptlm.com.my: "The speculated alignment as of the end of January 2015 (picture) has depicted Putrajaya Sentral as the ending station replacing Precinct 14 Putrajaya that was proposed in the past"

Here's my wishlist:

Kajian Projek-Projek Perumahan Presint 11, Putrajaya


Takde lah kajian sangat pun sebenarnya, saje kasi gempak title. Best tengok projek2 perumahan kat Presint 11, Putrajaya ni. Ada PR1MA, Palma, The Pines, The Thymes, Natura, Terra, Vera, Myra, Pelangi Residence. (jauh sebelah kanan boleh tengok Garden Residence @ Cyberjaya). Area ni diorang panggil Urban Green Enclave. Kebanyakan projek kat P11 ni dah launch lama, dalam tahun 2011 camtu dan siap dalam tahun 2013-2014. Ada jugak yang launch dalam tahun 2012 (last sekali cek Pelangi Residence final unit dalam penghujung tahun 2013 sold out) dan akan siap dalam tahun 2015-2016. Ni antara list2 projek di bawah Putrajaya Holdings Sdn Bhd:


Kalau tengok map kat bawah ni (ni berdasarkan maklumat-maklumat yang digoogle), ada sedikit lagi kawasan kat area Myra dan Pelangi Residence yang belum announce projek. Kalau ikut kata geng PJH tempohari, ada projek perumahan teres yang affordable (400k - 600k maybe?) akan dilancarkan dalam tahun ni, kalau tak pertengahan mungkin hujung tahun. So, kemungkinan besar kat area-area situ lah. Sebabnya kalau kat P8, P12, P14 dan P18 fokus projek perumahan mahal2. Lagi-lagi dengar-dengar cerita harga rumah nak turun dalam tahun ni dan tahun depan. Bagi yang memang berniat dan berkeinginan untuk menjadikan Putrajaya sebagai tempat kediaman, inilah masa yang terbaik!




Dwiputra Residence Presint 15 Putrajaya



Sebenarnya sudah lama berhasrat untuk memiliki rumah kediaman sendiri, seboleh-bolehnya landed property ataupun sekurang-kurangnya satu unit apartmen yang selesa untuk diduduki, dan keutamaan diberikan di dalam kawasan Putrajaya atau berhampiran. Puas sudah mencari-cari rumah idaman tetapi tidak juga ketemu. Kalau ada pun, semuanya dalam price range di atas kelayakan pinjaman perumahan yang tidak mengizinkan untuk saya membelinya. Finally, I found Dwiputra Residence in Presint 15, Putrajaya. (Property review di bawah)



(Gambar-gambar showroom Type A)


(Gambar-gambar showroom Type B)


(Pelan lantai rumah Jenis A)

(The skygarden design. Can see firework and the whole Putrajaya from here)

(My future crib dari jalan besar)

(entrance view)

(Dwiputra Residence dari udara)

Setia Putrajaya - Dwiputra Residence Lobby


WHY DWIPUTRA RESIDENCE?

1) Dwiputra Residence by established, multi-awarded, top property developer, SP Setia Bhd



2) Dwiputra Residence among affordable housing projects in Putrajaya (Others: Projects by PJH, PR1MA, PPA1M) Cheaper than Aura & Tamara


3) Strategic Location, World-Class Amenities, Superb Accessibility, Potential Future Growth

Putrajaya is a prime freehold green city. Strategically located at P14 and P15's entrance. In the vicinity of the Diplomatic Precinct, a very prestigious address. 



SHOPPING: Alamanda Shopping Mall (amazingly just a stone's throw away!), Shaftsbury Avenue @ Putrajaya (coming soon in 2018), Nadi 15 premiere lifestyle business hub (hoping to be a hip place to hangout with cool cafes and boutiques), IOI City Mall (5 minutes driving!), Diplomatic Enclave shops (around Nadi 15, with Mydin and some restaurants and other necessary shops). 

EDUCATION: Nexus International School, primary and secondary schools, Heriott-Wat University P5, Limkokwing, MMU, UNITEN, UPM, KLIUC. 

RECREATION: Taman Rimba Alam, Taman Botani, Wetland, Taman Warisan Pertanian. 

HEALTHCARE: Hospital Serdang, Hospital Putrajaya

SUPERB CONNECTIVITY AND ACCESSIBILITY: Dedicated Highways to K.L., ERL Transit, ELITE, Putrajaya Sentral. Excellent accessibility and mobility with major highways, expressways and links as bus and taxi stands. MEX, NKVE, LDP, ELITE. Proposed Putrajaya Monorail Station, Bus Rapid Transit (BRT) station and MRT2 station. 25km to KL, 20km to KLIA.

Great events in Putrajaya all year round: New Year Countdown Celebration, International Fireworks Competition, Hot Air Balloon Fiesta, Floria Festival and so much more. Putrajaya itself is a tourism attraction.


4) Freehold and Resort-style facilities
The master plan emphasizes greenery, aesthetics, privacy and security. High quality living spaces, desirable lifestyle concept. At podium level: twin infinity-edge swimming pool that resemble natural lakes, surrounded by tropical-inspired landscaped pool deck, children's pool, playground, Jacuzzi, sauna, yoga deck, reflexology path, cafe and a glass-walled gymnasium overlooks the pool. At ground level: spacious and versatile multipurpose hall, surau, nursery, retail shops. Rooftop garden for stargazing, city skyview and family function (Just one floor above my unit!). Thoughtfully designed layout to optimize usable space and comfort with ample flexibility to be customized to family needs. Township concept and features: Neighborhood precinct concept, single entry and exit points, low density, lush parks and family recreation space, grand entrance statement, extensive landscaping.

(Dwiputra Residence - Day & Night)

Some personal take on Dwiputra:

Compared to other condo floor plan in Putrajaya, Dwiputra has the best floor plan because the wall of every unit are not entirely shared/linked with the neighbour except a very small area of the wall. Which means whatever you do in your house, even if you drill your wall, you will not disturb your neighbour. Good privacy because every window does not face to your neighbour's window. And rather than a boring floor plan, Dwiputra offers dual-key floor plan. All the views are not blocked by the high rise building because it's either facing the Taman Rimba Alam or facing the landed houses. It is also a mid density condo project, which means more privacy & exclusivity. I personally bought it because it's near to my workplace and I foresee in the future I will be working around Putrajaya until I retire (crossing fingers). Properties in Putrajaya are very limited and hard to come by. More people see Putrajaya as a good place to stay with events all year round, great environment, the best schools in Malaysia, great facilities, healthcare, better security, peaceful, lake-living. It is in Diplomatic Precinct vicinity so it's a very exclusive address to live in. Phase 2 units are more expensive than Phase 1, so most people who bought it must be buying it for own stay and not many flippers or people who rent their units, hoping for good neighbourhood and not many foreigners. My unit facing IOI City Mall and furthermore to KL so the scenenery must be nice from the balcony or sky terrace, the rooftop garden.

Project Progress as at 03/06/2016:



Lain-lain projek di Putrajaya:

Secara kebetulan pada suatu hari ke KLCC (23 November 2014), terlihat Star Property Fair yang sedang berlangsung di KL Convention Centre. Sedang melawat dari booth ke booth (termasuk booth Putrajaya Holdings) terjumpa booth SP Setia Sdn Bhd yang menawarkan kondominium Dwiputra Residence. Sebelum ini memang ada meninjau-ninjau apartmen tersebut melalui laman web tetapi harganya tidak mampu untuk dimiliki dan unit CSRU khabarnya sudah habis dijual. Saja-saja bertanyakan kepada jurujual di booth tersebut, rupa-rupanya masih ada unit CSRU yang ditawarkan di Blok B2.

Tanpa membuang masa, langsung membuat permohonan CSRU (28 November 2014) dan tidak sampai beberapa hari, mendapat surat tawaran (5 Disember 2014) lalu dibalas dengan surat setuju terima (8 Disember 2014). Antara Jenis A 950 kaki persegi dan Jenis B 1200 kaki persegi, Jenis A menjadi pilihan. Pada mulanya memang berkira-kira untuk mengambil unit Jenis B dengan harga permulaan RM501k, tetapi setelah dipertimbangkan semula, biarpun kecil berbanding Jenis B, layoutnya menarik dan boleh dipelbagaikan menerusi susun atur.

Seterusnya membayar booking fee di pejabat sementara SP Setia yang dibuka di tapak pembangunan (28 Disember 2014). Pada 5/1/2015 pula selesai membayar downpayment dan menandatangani SPA. Dalam tempoh sebulan setengah selepas selesai SPA, bolehlah mula membuat permohonan dengan Bahagian Pinjaman Perumahan yang kemudiannya akan mengambil masa dalam enam bulan juga untuk selesai. Inn Shaa Allah, di penghujung tahun 2016 akan mendiami rumah baru. Amin.