Impak KV MRT Line 2 & Property Putrajaya

Laporan Semasa Projek KVMRT (penuh gambar dan dramatik katanya)

"Proximity to MRT stations has always been a key selling point for residential projects, say analysts, and growing reliance on public transport could see that factor going higher on a buyer's list of criteria."Projek Klang Valley Mass Rapid Transit (KVMRT) Fasa 1: Sungai Buloh - Kajang (Laluan Biru - 51km) mula pembinaan pada bulan Julai 2011 dan disasarkan siap pada tahun 2016. Setakat ni dah lebih 50% siap.


Projek MRT Fasa 2: Sungai Buloh - Serdang - Putrajaya (Laluan Merah - 59.5km) disasarkan mula pembinaan pada bulan November 2015 dan siap dalam tahun 2020. (Sumber: http://www.mstar.com.my/berita/berita-semasa/2014/12/03/mrt-line-2/ dan http://en.wikipedia.org/wiki/MRT_Sungai_Buloh-Serdang-Putrajaya_Line)


(Hotspot perancangan PR1MA)

Kalau ikut plan asal, KVMRT2 akan berhenti kat Presint 14, Putrajaya (Sangat dekat dengan Dwiputra Residence, siap ada Terminal Park & Ride LRT kalau ikut map master plan kat atas, boleh rujuk kat PJH untuk map yang lebih jelas) Tapi berdasarkan artikel akhbar The Star bulan Disember 2014 (dan maklumat dari PJH dan SPAD) hentian terakhir ditukar ke Putrajaya Sentral seperti map rasmi yang dikemaskini oleh SPAD bulan Disember 2014.
(KVMRT Line 1 Map)Tapi kalau berdasarkan greater plan peta transit rel Lembah Klang di bawah, mungkin akan ada monorel dari Presint 14 (dan semestinya melalui Presint 15 betul-betul depan Dwiputra Residence) yang berhubung ke setiap pejabat Kerajaan dan kompleks membeli-belah (Alamanda dan IOI City Mall maybe?) hinggalah ke Putrajaya Sentral, membawa maksud better connectivity dan kenaikan harga rumah berdekatan di Putrajaya.


BEFORE:

AFTER

Kajian turut dilakukan oleh Maybank ke atas sektor pembangunan sekitar pembinaan KVMRT, termasuklah Dwiputra Residence Presint 15 Putrajaya oleh SP Setia. Kalau ikut kajian tu, projek Dwiputra Residence memang akan benefit daripada KVMRT2 ni, cuma demand tak seperti KVMRT1 sebab faktor affordability, interest rate naik, implementasi GST, mortgage rule yang lebih tegas. Kenaikan harga lebih kurang RM100 ribu Dwiputra ni pun sebab KVMRT2 ni lah. (Sumber: http://research.maybank-ib.com/pdf/documentrg/MY_Property_Sector_SU_050914a_5379.pdf)
(Source: http://www.theedgeproperty.com/news-a-views/12971-hot-spots-along-mrt-line-2.html)

Sebagai rujukan, bagi yang bekerja di sekitar Lembah Klang, membeli rumah di kawasan Lembah Klang lebih memberikan keuntungan jangka panjang berbanding di luar kawasan. (Sumber: http://kvmrt.info/why-buy-at-klang-valley/)


Latest speculation from http://www.ptlm.com.my: "The speculated alignment as of the end of January 2015 (picture) has depicted Putrajaya Sentral as the ending station replacing Precinct 14 Putrajaya that was proposed in the past"

Here's my wishlist:

No comments:

Post a Comment