Bus Rapid Transit (BRT) Malaysia

Asyik bercerita tentang LRT sedia ada dan future MRT, kali ni nak bercerita tentang BRT plak. BRT atau Bus Rapid Transit ni yang saya pernah naik dulu adalah kat Jakarta, Indonesia. Ada lane special atau eksklusif untuk bas, so takdelah bersesak sangat dengan kenderaan lain atas jalan, lebih kurang macam LRT, tapi slow lah dan semestinya lebih murah. Yang bagusnya BRT ni nanti adalah perkhidmatan bas sedia ada kat Lembah Klang ni akan lebih tersusun. Bayar pun lebih kurang macam LRT gak. Stesen pun lebih baik dari sedia ada.

Contoh BRT di Jakarta:


Perbezaan antara BRT, LRT dan MRT:



Buat masa ni yang tengah disiapkan adalah line KL-Klang, dijangka siap tahun depan.


Before & After pictures of BRT stations:


Ada 12 line yang dicadang dan dirancangkan, meliputi Putrajaya sekali.


Ini adalah peta penuh stesen-stesen BRT kelak.


Bus Rapid Transit (BRT)
Bus Rapid Transit (BRT) is a specialized bus priority category. It is designed to accommodate the high level of demand for public transport by incorporating aspects of mass transit. This essentially means a rail-like service but deployed in a shorter timeframe, using far less resources and done at the fraction of the cost of establishing new rail services.
Main Features: 
Exclusive lanes on the Busway.
Pre-boarding payment. 
Single system operator for revenues and payments – multiple bus operators with common ticketing. 
Closed/Open system on the Busway and at terminals and stations. 
High capacity buses. 

Background
One of the 11 initiatives under the NKRA-UPT, the Bus Rapid Transit (BRT) networks in Greater KL (GKL) initiative is being implemented by the Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD). 
SPAD has recognized 12 BRT corridors in Greater KL/Klang Valley Public Transport Master Plan-Draft (2010) under Bus Transformation Plan section. 
KL–Klang Corridor has been identified in KL BRT Report (2011) as one of the potential BRT Corridors and this BRT project is planned to be operational by 2016.

Benefits of BRT: 
For operators BRT:
-      Improves service performance. 
-      Improves service reliability. 
-      Improves in operation performance. 
-      Improve in service ridership. 
For the public:
-     Shorter travel time. 
-     Better reliability and comfort. 
-     Better coverage and door-to-door service. 
-     Better bus and station amenities. 
-     Better lifestyle. 
-     Improved quality of life. 
For the government:
-     A less expensive transit alternative. 
-     Quicker solution. 
-     Environmentally friendly. 
-     Operating flexibility. 
-     Increase transit ridership in select corridors.
Benefits of KL-Klang BRT:
For operators:
-     Operation speed average @45 kmph. Faster than mixed traffic.
-     Frequency of 30 seconds, high capacity @ 14000 pphpd. 
For the public:
-     Less delay in traveling with 50% improvement. 
-     More coverage (90%) & integration with other modes of transport.
-     Metro-class stations, accessibility and connectivity. 
-     Better bus comfort and safety. 
-     Improved mobility & lifestyle for higher quality of life. 
For the government:
-     Cheaper than rail (BRT @ RM25mil/km). 
-     Can be implemented by 2016, quick transit solution. 
-     Promotes green environment, urban wellness. 
-     Phased construction & staging, minimum service disruption.
BRT Hybrid Operation System
Along Kl-Klang BRT corridors, 29 BRT stations are being planned. 
KL-Klang BRT corridor will adopt BRT hybrid operational system, applying both direct service and trunk-and-feeder system. 

BRT Impact Assessment
Do nothing is not an option. Less roads and more transit is the way forward.
To curtail the increase in congestion along Federal Highway due to increased population in future years, by providing faster, safer, more comfortable, affordable and attractive public transport option.
While BRT helps to manage traffic conditions (by implementing “push & pull” factors), it also helps the economy by reducing fuel consumption and CO2 emission and also minimizing travel time hence maximizing productivity.

Tamara Residence Presint 8 Putrajaya

INTRO RAMBLINGS

Tamara, atau nama penuhnya "Tak Marah" (dalam bahasa Inggerisnya "not angry") adalah projek terbaru dari PJH yang sedang dibangunkan di Presint 8, Putrajaya. I felt compelled to write something about Tamara Residence, Presint 8 though there is no unit available anymore. (Video Tamara Residence dalam format HD akan menyusul)

Mula-mula datang Putrajaya dulu dalam tahun 2010, ingatkan semua kuarters, takde rumah untuk dijual. But then as time goes by, perasan ade kondo Saujana Aster. Sekarang harga dah menyamai Dwiputra, Tamara & Aura dalam 450k. Blok kedua Saujana Aster pun dah sold out oleh PJH. Tahun ni baru terasa nak beli rumah. Survey-survey, kondominium Saujana Aster memang yang terawal kat Putrajaya, lepas tu dalam tahun 2012 ke atas baru start ada Park Homes P15 (mahal!), Dwiputra P15 (2012), Tamara P8 (2013) & Aura P8 (2014). Yang tu je yang tau setakat ni list kondominium/ apartmen yang telah/ sedang dibina. Tu pun semua macam pisang goreng panas sebab yelah, rumah untuk dijual kat Putrajaya memang limited. Kalau flat/ apartmen kos rendah adelah Pangsapuri Putra Damai P11 dan Pangsapuri Putra Harmoni P9, tu pun harga dah naik dari 50k tahun 2008/sebelumnya ke 200k++ sekarang. Teres/ semi-d/ banglo sebenarnya banyak tapi harga mampu tengok je lah, paling murah pernah survey pun Pelangi Residence dalam 450k ke atas tapi dah takde unit available, last dalam tahun 2012.

PERSONAL REVIEW ON TAMARA RESIDENCE

First dari segi lokasi, Presint 8 memang best lagi-lagi dekat dengan Putrajaya Sentral yang akan jadi hub macam-macam pengangkutan awam kat Greater KL area macam ERL sedia, stesen bas, future MRT2, BRT. Lepas tu berdepan je dengan pusat komersial waterfront Ayer@8 yang design cantik tu, within walking distance, ada jugaklah kedai makanan yang best2 cuma tak banyak kedai pelbagai lagi. Ada pun macam kedai kain je tengok. Hospital Putrajaya pun just a stone's throw away je. Pemandangan memang tarikan paling utama, the biggest selling point untuk Tamara Residence iaitu Tasik Putrajaya dan boleh tengok macam2 event kat Putrajaya dari rumah je especially bunga api dan belon panas. Superior skit berbanding Aura Residence lah. Jalan area situ tak busy sangat so cepat je nak gi kerja kat Presint 2, 3, 4 atau kat Presint 1.

Second dari segi unit-unit yang ditawarkan, untuk CSRU yang ditawarkan hanya Blok A dan Blok D. Pemandangan kurang menarik (macam pandang sesama sendiri je) berbanding Blok B (Masjid Putra) dan Blok C (Masjid Besi) tapi kira OKlah. Harga selepas 25% diskaun CSRU adalah 403k - 429k. Saiz memang OK iaitu 1205sqf, 3 bilik tidur dan 2 bilik air. Siap ada kabinet dapur dan dua unit pendingin hawa pasang siap. Tower A dan D ada 17 tingkat manakala tower B dan C ada 21 tingkat, setiap tingkat ada 6 unit sahaja so lebih privacy dan ekslusif. Keseluruhan ada 440 unit, sama macam each phase of Dwiputra. For 1200sqft layout, would prefer the Dwiputra one though. Setiap unit is a corner unit tapi tak best sebab sharing the wall, minus point di situ.

Third dari segi facilities, basically semua ada but compared to Dwiputra, would prefer the latter much. Swimming pool lebih kurang saiz 2 unit combined je dan separated dari towers berbanding Dwiputra yang lebih kurang saiz 4 unit combined. Rooftop garden takde. But still, the view from specific units is gonna be so AH-MAH-ZING! And yeah, Ayer@8 is so near and very convenient, kalau takpun Bazaar@8 taklah jauh mana. The location which is near to Putrajaya Sentral and all other amenities (Hospital Putrajaya, balai bomba, balai polis, primary and secondary schools) is another plus point.

(01:entrance, 02:carpark podium 1, 03:carpark podium 2, 04:prayer room/surau, 05:swimming pool, 06:wading pool, 07:gymnasium space, 08:function hall, 09: convenience shop, 10:nursery, 11:kindergarten, 12:badminton court, 13:basketball court)

(Blok B menghadap Masjid Putra, Blok C menghadap Masjid Besi)

(Lokasi Tamara, Aura dan Dwiputra)

(floor plan layout Tamara Residence)




Cyberjaya or Putrajaya Property?

Click to enlarge pictures




Expected type of people living in Cyberjaya:

1). Spills over effect - ppl from Seri Kembangan / Puchong / Kajang / Serdang.
2). Local workforce in cyberjaya.
3). MEX driven user - KLCC / Bkt Jalil / Sri Petaling.
4). KLCC aviation workforce via ERL.

Some personal take on Putrajaya:

Putrajaya no doubt is very well planned and u can be assured of continuous maintenance and upkeep due to being the government capital. Set aside the gomen and bumi majority and mindset There are more professionals esp from petronas taking up residence over there. As for commercial cyberjaya is just next door. Furthermore the new IOI mall and also presint 8 commercial bazaars opening soon. I understand that all schools in putrajaya are smart school status and currently every class have only max 25 students in each of them

Lain-lain projek di Putrajaya:
Dwiputra Residence, Presint 8 oleh SP Setia

POLL: Putrajaya/Cyberjaya?

Laluan KV MRT2 2015

(Latest info as of April 20)

Pelan asal KVMRT2 dari Stesen Serdang adalah melalui Sri Serdang-UPM-UNITEN dan berakhir di Presint 14, Putrajaya berhampiran Presint Diplomatik. Tapi pada bulan Disember 2014, pelan telah diubah dari Stesen Serdang melalui Seri Kembangan-Universiti Indah-Equine Park-Putra Permai-16 Sierra-Cyberjaya City Centre-Limkokwing dan berakhir di Putrajaya Sentral. 


Antara pelan asal dan pelan terbaru, yang mana satu pilihan anda:



Here's my wishlist:



The World’s Best Places To Retire 2015: Malaysia

International Living’s Annual Global Retirement Index for 2014

Malaysia—Great Value for Money in a Cultural Melting Pot

Every year, more and more expats are waking up to the amazing opportunities Malaysia has to offer. The country has one of the most robust economies in Asia, and this is reflected in the consistently high standard of living available to locals and expats alike. It’s just one of many factors that led to it being ranked the highest Asian nation in this year’s index.
Quality of life in Malaysia is cost-efficient as well as excellent. In typical expat locations such as Kuala Lumpur and Penang, high-quality real estate is available for rent at a low cost. Why buy when you can rent a 1,600-square-foot apartment with a swimming pool for just $850 a month?
Malaysia’s beaches are among the most beautiful in Southeast Asia. © Eoin Bassett
Malaysia’s beaches are among the most
beautiful in Southeast Asia. © Eoin Bassett
On a modest budget, you truly can savor a life of luxury here. With your money going further, you can afford to treat yourself to the stunning array of local food—which mirrors Malaysia’s diverse cultural make-up. For as little as $5, you can enjoy an excellent meal, with a bottle of wine setting you back the same price. The street food is similarly scrumptious and one of the true charms of Malaysian cuisine.
“I rent a 1,600-square-foot apartment with an amazing pool, just five minutes’ walk from the ritzy Gurney Plaza shopping mall,” says New Yorker Thomas O’Neal of his new life in Penang. “It costs me just $850 a month. I don’t need a car, either, so I’m saving money left, right, and center.
“I love the weather—82 F on average—and the ease of getting to Thailand, Cambodia, Vietnam, and Laos. When you combine that with a cost of living of $1,500 per month, including my rent, it’s almost unbeatable.”
The country makes a perfect base from which you can explore the innumerable natural, historical, and cultural treasures that Southeast Asia has to offer. The proliferation of cheap Asian airlines in recent years has made it easier (and more affordable) than ever to explore Thailand, Indonesia, India, and Japan. In Malaysia, Asia is truly at your doorstep.
Direct flights to the U.S. are also available, so getting home for the holidays needn’t be a concern. Neither is Internet access, as every year high-speed Internet makes more and more inroads into the country. It’s already widely and cheaply available in popular expat destinations like Kuala Lumpur and Penang.
As a throwback to the British colonial period, English is widely spoken by locals, making it all the easier to adjust and find your way around. And cities like Penang have plenty of social occasions and festivities for you to enjoy, perfect opportunities to mingle with locals and expats alike.
Because of its easy mix of the archaic and modern, Malaysia has been described by expats as stepping back in time, yet with all the benefits of modern comforts. Twenty-first century conveniences abound, but Malaysia holds onto enough of its Old-World, Asian charm to make it a real haven for those eager to experience new cultures and traditions. The public transport network is comprehensive—you don’t need a car, particularly in the cities. And the quality of the roads is first-rate, so if you do decide to invest in a vehicle, dirt tracks won’t be an issue. Health care quality is similarly top-notch, particularly in the larger cities, where it is comparable to that in any First-World nation. A doctor’s appointment will set you back as little as $15.

The Top 5 Countries In Health Care: Low-Cost Prescriptions And Expertise Make For Happy, Healthy Citizens: Malaysia


The public health care system in Malaysia isn’t available to foreigners, but their private system may be just as good. Under the system, doctors’ visits cost $16 and dental appointments cost $9. Their per capita expenditure is actually lower than Costa Rica’s $1,197, at only $645 per person. And the highly affordable insurance premiums make for heavily reduced costs — a generally healthy man in his fifties should expect a yearly premium of $400 to $1,000, depending on his plan.

(Source: http://www.medicaldaily.com/top-5-countries-health-care-low-cost-prescriptions-and-expertise-make-happy-healthy-citizens-271188#.VNLEcG3AVoN.facebook)

SURVEY: What Is Your Retirement Destination?