Tamara Residence Presint 8 Putrajaya

INTRO RAMBLINGS

Tamara, atau nama penuhnya "Tak Marah" (dalam bahasa Inggerisnya "not angry") adalah projek terbaru dari PJH yang sedang dibangunkan di Presint 8, Putrajaya. I felt compelled to write something about Tamara Residence, Presint 8 though there is no unit available anymore. (Video Tamara Residence dalam format HD akan menyusul)

Mula-mula datang Putrajaya dulu dalam tahun 2010, ingatkan semua kuarters, takde rumah untuk dijual. But then as time goes by, perasan ade kondo Saujana Aster. Sekarang harga dah menyamai Dwiputra, Tamara & Aura dalam 450k. Blok kedua Saujana Aster pun dah sold out oleh PJH. Tahun ni baru terasa nak beli rumah. Survey-survey, kondominium Saujana Aster memang yang terawal kat Putrajaya, lepas tu dalam tahun 2012 ke atas baru start ada Park Homes P15 (mahal!), Dwiputra P15 (2012), Tamara P8 (2013) & Aura P8 (2014). Yang tu je yang tau setakat ni list kondominium/ apartmen yang telah/ sedang dibina. Tu pun semua macam pisang goreng panas sebab yelah, rumah untuk dijual kat Putrajaya memang limited. Kalau flat/ apartmen kos rendah adelah Pangsapuri Putra Damai P11 dan Pangsapuri Putra Harmoni P9, tu pun harga dah naik dari 50k tahun 2008/sebelumnya ke 200k++ sekarang. Teres/ semi-d/ banglo sebenarnya banyak tapi harga mampu tengok je lah, paling murah pernah survey pun Pelangi Residence dalam 450k ke atas tapi dah takde unit available, last dalam tahun 2012.

PERSONAL REVIEW ON TAMARA RESIDENCE

First dari segi lokasi, Presint 8 memang best lagi-lagi dekat dengan Putrajaya Sentral yang akan jadi hub macam-macam pengangkutan awam kat Greater KL area macam ERL sedia, stesen bas, future MRT2, BRT. Lepas tu berdepan je dengan pusat komersial waterfront Ayer@8 yang design cantik tu, within walking distance, ada jugaklah kedai makanan yang best2 cuma tak banyak kedai pelbagai lagi. Ada pun macam kedai kain je tengok. Hospital Putrajaya pun just a stone's throw away je. Pemandangan memang tarikan paling utama, the biggest selling point untuk Tamara Residence iaitu Tasik Putrajaya dan boleh tengok macam2 event kat Putrajaya dari rumah je especially bunga api dan belon panas. Superior skit berbanding Aura Residence lah. Jalan area situ tak busy sangat so cepat je nak gi kerja kat Presint 2, 3, 4 atau kat Presint 1.

Second dari segi unit-unit yang ditawarkan, untuk CSRU yang ditawarkan hanya Blok A dan Blok D. Pemandangan kurang menarik (macam pandang sesama sendiri je) berbanding Blok B (Masjid Putra) dan Blok C (Masjid Besi) tapi kira OKlah. Harga selepas 25% diskaun CSRU adalah 403k - 429k. Saiz memang OK iaitu 1205sqf, 3 bilik tidur dan 2 bilik air. Siap ada kabinet dapur dan dua unit pendingin hawa pasang siap. Tower A dan D ada 17 tingkat manakala tower B dan C ada 21 tingkat, setiap tingkat ada 6 unit sahaja so lebih privacy dan ekslusif. Keseluruhan ada 440 unit, sama macam each phase of Dwiputra. For 1200sqft layout, would prefer the Dwiputra one though. Setiap unit is a corner unit tapi tak best sebab sharing the wall, minus point di situ.

Third dari segi facilities, basically semua ada but compared to Dwiputra, would prefer the latter much. Swimming pool lebih kurang saiz 2 unit combined je dan separated dari towers berbanding Dwiputra yang lebih kurang saiz 4 unit combined. Rooftop garden takde. But still, the view from specific units is gonna be so AH-MAH-ZING! And yeah, Ayer@8 is so near and very convenient, kalau takpun Bazaar@8 taklah jauh mana. The location which is near to Putrajaya Sentral and all other amenities (Hospital Putrajaya, balai bomba, balai polis, primary and secondary schools) is another plus point.

(01:entrance, 02:carpark podium 1, 03:carpark podium 2, 04:prayer room/surau, 05:swimming pool, 06:wading pool, 07:gymnasium space, 08:function hall, 09: convenience shop, 10:nursery, 11:kindergarten, 12:badminton court, 13:basketball court)

(Blok B menghadap Masjid Putra, Blok C menghadap Masjid Besi)

(Lokasi Tamara, Aura dan Dwiputra)

(floor plan layout Tamara Residence)




8 comments:

  1. Hi im ellyza. Im selling my unit in Saujana Aster Phase 2 at level 10 swimming pool view. With plaster ceiling and downlights for whole house and chandelier at the dining and fan for each room. If u're interest pls do not hesitate to reach me at ellyza.othman@yahoo.com and ill give my no thr for contact.

    ReplyDelete
  2. any update on this project?

    ReplyDelete
  3. This project still available?

    ReplyDelete
  4. This one also has common garbage area like dwi putra or everyhouse has individual refuse area? Older condos have refuse area similar to terrace house which is nicer. Sad to see cindo developers skimp on that.

    ReplyDelete
  5. Im puteratahan

    Bbrp minggu lepas ada tgk tamara...ingat nak beli subsale utk duduk..ermmmm... overall apa yg boleh disimpulkan finishing dan fasiliti amat mengecewakan... only yg win adalah location...that wall...bila diamati finishing outside wall tak kemas...kemudahan kolam dan lain2 looks very cheap. Tak padan dgn harga rumah samada 1st or subsale... parking agak menyusahkan sebab saperate building..Layout plak rumah saya yg 1000sqft ni ponn nampak lagi besar dari layout 1206sqft..dapur n yard very small..and wonder master bedroom, others room n toilet also small...lantai aje yg cantek...entahlaa mayb layout tak brp kena.. Dapat tgk daei tingkat tgh2..alahai...pandang ke bawah tgk tangki air dan fasiliti mcm apartment murah!! Walaubagaimanapun disebabkan lokasi mayb saya akan pertimbangkan...kecewa dgn hasil akhir PJH!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Setuju berkenaan cons - finishing, fasiliti, parking, layout dan pro - location. tapi kalau subsale price competitive mungkin boleh dipertimbangkan

      Delete